АкцентСветът

Демократи: Приятел на Тръмп се е опитал да се възползва от саудитската ядрена сделка

Комисията в Камарата на представителите твърди, че „корпоративни и чуждестранни интереси използват уникален достъп, за да се застъпват за трансфер на американски ядрени технологии“.

Докладът от понеделник идва в момент, когато Конгресът изразява разочарование от начина, по който Тръмп се справя с отношенията на САЩ със Саудитска Арабия

Aljazeera

29 юли 2019 г.

Откакто президентът Доналд Тръмп спечели изборите през 2016 г., група американски бизнесмени се опитват да се възползват от сделки за изграждане на ядрени електроцентрали в Саудитска Арабия, като същевременно се опитват да избегнат ограниченията на САЩ, предназначени да предотвратят разпространението на ядрени оръжия, се казва в нов доклад на Комисията за надзор на Камарата на представителите, публикуван в понеделник.

Въз основа на 60 000 страници документи в доклада подробно се описва как администрацията на Тръмп уж е подкрепила усилията на частния консорциум IP3 International да спечели договори за изграждане на атомни електроцентрали в Саудитска Арабия.

„Днешният доклад разкрива нови и обширни доказателства, които потвърждават сигналите на комисията и разкриват как корпоративни и чуждестранни интереси използват уникалния си достъп, за да се застъпват за прехвърлянето на американски ядрени технологии на Саудитска Арабия“, заяви в изявление представителят на демократите Илайджа Къмингс, председател на комисията по надзор.

„Американският народ заслужава да знае фактите за това дали Белият дом е готов да постави потенциалните печалби на личните приятели на президента над националната сигурност на американския народ и универсалната цел за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия“, каза Къмингс.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Комисията по надзор разследва администрацията на Тръмп на множество фронтове и през февруари съобщи, че няколко неназовани „информатори“ са се появили, за да предупредят за опитите на Белия дом да ускори трансфера на високочувствителни американски ядрени технологии към Саудитска Арабия.

Експертите по контрол на въоръженията се опасяват, че технологията ще позволи на Саудитска Арабия да произвежда ядрени оръжия в бъдеще, което ще допринесе за нова надпревара във въоръжаването в Близкия изток.

IP3 е частна група, ръководена от група бивши правителствени служители, сред които пенсионираният адмирал Майкъл Хюит, пенсионираните армейски генерали Кийт Александър и Джак Кийн и бившият съветник по националната сигурност на Рейгън Бъд Макфарлън. Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин беше консултант, докато не беше уволнен от Тръмп през януари 2017 г.

Според доклада Томас Барак, приятел на президента и председател на Colony Capital, голяма американска инвестиционна компания, е бил нает от IP3 International, за да използва достъпа си до Тръмп, за да спечели подкрепата на администрацията за плановете на IP3 за изграждане на атомни електроцентрали в Близкия изток.

Томас Барак

Милиардерът инвеститор в недвижими имоти Томас Барак, главен изпълнителен директор на Colony Capital, провежда среща с медиите, за да обсъди инвестиционните си планове в Мексико и Латинска Америка, в Мексико сити [Файл: Хенри Ромеро/Ройтерс]

С перспективата за изгодни саудитски сделки и потенциален световен пазар на нови електроцентрали на стойност 2,6 трилиона долара, IP3 и Барак бяха сред конкуриращите се американски инвеститори, които през 2017 и 2018 г. маневрираха, за да купят Westinghouse Electric Company, единствения американски производител на атомни електроцентрали, от фалит.

IP3 предлага MBS

В рамките на неразкрито досега пътуване група служители на IP3 са пътували до Рияд през декември 2016 г., по време на прехода между избирането на Тръмп и встъпването му в длъжност, за да се срещнат със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман (MBS) и да му предложат да инвестира 120 млн. долара в замяна на 10-процентна позиция в американската компания, която ще участва в търга за саудитските проекти, се посочва в доклада на Камарата на представителите.

„Имахме много успешно пътуване до КСА – пише Хюит на свой колега в имейл. „Администрацията на Тръмп напълно подкрепя нашия план“.

Срещата с високопоставени служители в Саудитска Арабия е била „много добра за IP3“, заяви Александър в имейл до служители от ядрената индустрия. „Нашият ключов купувач е MBS.“

„Предадохме силна, недвусмислена подкрепа за тази програма от страна на администрацията на Тръмп, която беше приета много добре от всички ключови служители“, пише Александър.

Макфарлън пише в имейл до Флин за пътуването: „Трябва да отбележа по-специално, че голяма част от нашата увереност се дължи на това колко категорично положително Вашето послание, изразяващо Вашата – и на новоизбрания президент – подкрепа … беше прието от ръководството на КСА. То оказа осезаемо влияние върху тона и съдържанието на всички наши срещи“, се казва в доклада.

Планът е бил да се намери американски купувач за Westinghouse и след това „да се възстанови американската индустрия около Westinghouse – като се започне с огромна поръчка от Саудитското кралство и държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив“, според имейл от януари 2017 г. от Макфарлън до Флин.

Среща на MBS, Тръмп и Кушнер

МБС се среща с Тръмп и зетя на Тръмп и старши съветник на Белия дом Джаред Къшнър в Овалния кабинет на 14 март 2017 г. По време на срещата Тръмп изразява подкрепата си за съвместни американско-саудитски проекти „в областта на енергетиката, промишлеността, инфраструктурата и технологиите на потенциална стойност над 200 млрд. долара под формата на преки и непреки инвестиции през следващите четири години“, според Белия дом.

В същия ден Барак се е срещнал с Тръмп както преди, така и след срещата със саудитския принц, според имейли, оповестени в доклада. В допълнение към популяризирането на плана IP3 Барак се е опитвал да се кандидатира за „специален пратеник“ в Близкия изток за икономическо развитие, според доклада.

Три дни след срещата в Белия дом служителите на IP3 изтъкват в писмо до MBS, че срещата е „установила рамката за нашата уникална възможност да предприемем следващите стъпки с IP3 и Кралство Саудитска Арабия“ и се позовава на „партньорство за придобиване на Westinghouse между IP3 и Саудитска Арабия“, според доклада.

През следващите седмици служители на IP3 популяризирали плана с висши служители от администрацията на Тръмп: министъра на търговията Уилбър Рос, тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис, министъра на енергетиката Рик Пери, тогавашния директор на ЦРУ Майк Помпео и други, се казва в доклада.

При представянето на плана служителите на IP3 „многократно настояваха администрацията на Тръмп да не изисква от Саудитска Арабия да се ангажира със „златния стандарт“ в което и да е бъдещо“ споразумение за неразпространение, се казва в доклада. Отделно от това IP3 обещаваше да издигне ядрената мощ на Саудитска Арабия и стратегическото ѝ положение в региона над това на Иран, се казва в документ от доклада.

Съгласно американското законодателство всяка сделка, която включва трансфер на американски ядрени технологии, изисква така наречения „Златен стандарт“, известен още като Споразумение 123, одобрено от Конгреса, което включва международен мониторинг и забранява преработката или обогатяването на ядрено гориво. Подобно споразумение се разглежда от IP3 като „пълна пречка“, тъй като Саудитска Арабия няма да се съгласи, се казва в доклада.

План за закупуване на Westinghouse

На 2 август 2017 г. служители на IP3 информират Къшнър за плана си за изкупуване на Westinghouse от фалит, се казва в доклада. Финансирането ще включва капиталови инвестиции от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, се добавя в доклада.

„Стратегическата инвестиция на Саудитска Арабия в Уестингхаус би послужила като сигнал към партньорството със САЩ“, се казва в доклада, като се цитира презентация на IP3, очевидно подготвена за Кушнер относно техния план.

Кушнер е последвал имейл до съветник на IP3, в който се казва, че ще „събере междуведомствената оценка за важността, въздействието и съображенията за националната сигурност както във вътрешен, така и в международен план“.

Подготвяйки се за офертата на „Уестингхаус“, Барак се свърза с изпълнителните директори на две големи американски инвестиционни компании – „Блекстоун“ и „Аполо“. В меморандум той описва стратегическите и финансовите ползи от придобиването на Уестингхаус, се посочва в доклада.

„Нашите съюзници от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) в Саудитска Арабия и ОАЕ се ангажираха да инвестират в придобиването на Westinghouse и желаят едновременно с това да привлекат Westinghouse като основен партньор в над 30-те реактора, които се очаква да бъдат изградени в техните страни през следващото десетилетие“, се посочва в меморандума.

Brookfield купува Westinghouse

Но през януари 2018 г. базираният в Канада фонд Brookfield обяви, че е спечелил оферта на стойност 4,2 млрд. долара за придобиване на Westinghouse, оставяйки участниците в търга IP3 Blackstone/Apollo с празни ръце. В рамките на няколко седмици Барак се обърна към главния изпълнителен директор на Brookfield Брус Флат с предложение да обединят усилията си, се казва в доклада.

Впоследствие фирмата на Барак Colony е поканена да направи съвместна инвестиция в размер на 50 млн. долара заедно с Brookfield в Westinghouse. Colony е „възприета като партньор със значителна добавена стойност поради нашия опит и връзки с ключови заинтересовани страни на развиващи се пазари като Близкия изток“, се казва още в доклада.

На 1 август 2018 г. Брукфийлд приключи придобиването на Уестингхаус, след като Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) към правителството на САЩ, съставен от министрите Мнучин, Рос, Матис, Помпео и Пери, одобри сделката.

Два дни по-късно Brookfield съобщи, че се е съгласила да наеме за 99 години закъсалата с финансите офис кула в Манхатън на 666 Пето авеню, собственост на семейния бизнес на Джаред Къшнър. Едновременните съобщения повдигнаха вежди в Конгреса, а политици демократи твърдят, че в момента Комисията за надзор на Камарата на представителите проучва договореностите.

Представители на Brookfield и IP3 не отговориха веднага на молбите на Al Jazeera за коментар. Белият дом също не беше на разположение веднага.

Говорител на Барак заяви, че бизнесменът сътрудничи на Комисията за надзор на Камарата на представителите и е предоставил исканите документи.

Говорителят допълни, че инвестициите и развитието на бизнеса на Барак в региона са за „по-добре подреден Близък изток“, като добави, че „това не е политическо, а е от съществено значение“.

IP3 преминава на страната на Корея

През 2018 г., след неуспешната оферта на IP3 за придобиване на Westinghouse, Westinghouse прекрати участието на IP3 в офертата си „Team USA“ за разработване на две саудитски електроцентрали, се казва в доклада. Ръководителите на Уестингхаус са били загрижени, че „действията на IP3 могат да създадат погрешно предположение, че IP3 управлява“.

В отговор на това IP3 се присъедини към офертата на Korean Electric Power Corporation (KEPCO) за възможността да изгради ядрени реактори в Саудитска Арабия, се казва в доклада. Въпреки че технологията на KEPCO е базирана на тази на Westinghouse, корейците заявиха, че тяхната оферта ще избегне необходимостта от споразумение за неразпространение на САЩ.

Според доклада IP3 е продължила да използва връзките си в Белия дом на Тръмп. Длъжностните лица се хвалели с „уникален достъп“ до президента и пренебрегвали двупартийните усилия в Конгреса на САЩ да се забрани на Саудитска Арабия да обогатява уран за оръжия като пречка, която трябва да бъде „преодоляна“.

Докладът от понеделник идва в момент, в който Конгресът изразява разочарование от начина, по който Тръмп се справя с отношенията на САЩ със Саудитска Арабия след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., и в момент, в който броят на жертвите от саудитско-арабската война в Йемен се увеличава. По-рано този месец Конгресът изпрати на бюрото на Тръмп три резолюции за неодобрение на продажбата на прецизно управляеми боеприпаси на Саудитска Арабия и ОАЕ. Президентът наложи вето на мерките. В понеделник Сенатът не успя да отхвърли ветoто

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *