България

Iz.ru: България обяви планове за намаляване на покупките на руски газ

(Дез)информация/Анализи

До края на 2020 г. България възнамерява да намери заместител на руския газ и да получи 50% гориво от други източници. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на работно посещение в САЩ.

Според нея България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ (ВПГ).

Петкова отбеляза, че от общото потребление на природен газ в България – 3 милиарда кубически метра – половината ще бъде диверсифицирана за сметка на доставките на газ от Азербайджан (по газопровода TANAP) и доставките на втечнен природен газ, съобщава „Интерфакс“.

По-рано беше съобщено, че от 1 януари руският газ ще се доставя в България по тръбопровода „Турски поток“. Транзитът е директен, а не през Румъния, както беше преди.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Изказването, което министър Петкова направи в САЩ и беше предназначено за американските домакини, беше отразено сдържано в руските медии. Обяснението е просто – българският енергиен министър заяви за намерения, които не могат да се реализират в тези срокове и Газпром и Кремъл знаят това.

Първо, защото Булгаргаз има валиден договор за доставка с Газпром с клауза „вземи или плати“, а това са близо 2,5 милиарда кубически метра газ, който ще трябва да купува или плати през тази, следващата и по-следващата година. Булгаргаз  пропусна да предоговори тези клаузи, като си освободи по-голяма гъвкавост за да внася природен газ от конкуренти.

Второ, малко вероятно е азерския газ да постъпи у нас, особено по интерконектора с Гърция, който дори и да бъде построен до края на годината, което е силно съмнително, няма да влезе веднага в експлоатация без задължителните тестове, проверки и лицензиране, които са минимум два месеца.

Трето, аргументът за ползите от Турски поток, защото този път вносът бил директен също не издържат критика., защото и този път е през Черно море и през Турция.

* https://iz.ru/969684/2020-01-29/bolgariia-obiavila-o-planakh-sokratit-zakupki-rossiiskogo-gaza

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *