Kommersant.ru: Гръцкият парламент одобри споразумение за нови военни бази на САЩ в страната

(Дез)информация/Анализи

Гръцкият парламент ратифицира споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, според което американците ще могат да използват почти всички военни съоръжения на Гърция, както и да получават нови военни бази. 175 депутати гласуваха в подкрепа на споразумението, 33 гласуваха против, други 80 се въздържаха, съобщава РИА Новости.

През 1990 г. САЩ и Гърция подписаха споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, в рамките на което  на гръцка теротория действа една американска база Souda Bey (в Крит). Гръцкият парламент ежегодно удължава споразумението с 12 месеца.

На 5 октомври 2019 г. по време на посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Атина страните подписаха ново споразумение. На 24 декември гръцкото правителство представи документ за ратификация пред парламента. Споразумението предвижда разширяване на американската база Souda Bey. Също така американските военни ще осигурят инфраструктурата на базите Стефановикио, Лариса и Александруполис. Освен това, в съгласие с гръцките власти, американците ще могат да използват всяко военно съоръжение в страната.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Срокът на валидност на новото споразумение все още не е установен. Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос заяви, че присъствието на американските военни ще бъде от полза за страната.

Плановете на САЩ да разширят военното си присъствие в Гърция бяха съобщени още през есента на 2018 г. Както писа The Wall Street Journal (WSJ), американските власти също така са обсъждали създаването на нови военноморски и въздушни бази в страната. За привлекателноста на Гърция за Пентагона говориха политическите и географските фактори, както и отвореността на гръцкото правителство, посочват източници на WSJ.

Коментар на АА

Споразумението в сферата на отбраната между Гърция и САЩ е без прецедент с разширяването на мрежата от американски военно-морски и военно-въздушни бази, което разкрива намеренията на Вашингтон да потърси и разполага с алтернативи в региона, в случаи на задълбочаване на кризата с Турция, дори и на изтегляне от тази страна.

Русия следи много внимателно тези процеси, тъй като Източното Средиземноморие и Егейско море се превръщат в зона на повишено напрежение и противопоставяне между Русия от една страна и силите на НАТО, както и Турция и държави от ЕС и САЩ.

Няма съмнение, че присъствието на американски войски и базите им, ще имат възпиращ ефект, особено в контекста на битката около енергийните ресурси в региона.

* https://www.kommersant.ru/doc/4236102

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Kommersant.ru: Гръцкият парламент одобри споразумение за нови военни бази на САЩ в страната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *