Регионът

IES ENERGY BRIEF: Romgaz и GSP ще построят газова електроцентрала и слънчев парк в Румъния

Sep., 2020, renewablesnow.com

Букурещ, (SeeNews) – Румънскага компания за добив на природен газ Romgaz и Grup Servicii Petroliere (GSP) Holding подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на 150 МВт газова централа и 50 МВт соларен парк, съобщи правителството.

Меморандумът за разбирателство за проекта, който ще бъде разработен в Халанга, в югозападна Румъния, е подписан от GSP Power, новосъздадена компания в холдинговата група, заяви правителството в прессъобщение.

Очаква се газовата централа да работи с 48% ефективност и ще бъде изключително гъвкава, тъй като ще може да достигне максимален товар за по-малко от две минути от стартирането. Също така,  ще може да издържа на хиляди бързи стартове и спирания годишно, което я прави подходяща за балансиране на националната енергийна система.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Слънчевият парк ще бъде изграден върху площ от 96 ха, която в момента е депо за шлака.

„Тук в Халанга направихме първа стъпка към консолидирана мрежа от електроцентрали, които ще могат да произвеждат над 1000 MW електричество за Румъния. Нашият проект ще превърне замърсената земя в зона, която ще генерира зелена енергия. Говорим за 100% частна, румънска инвестиция, която може да бъде завършена, след като получи всички одобрения, само за 12 месеца“, каза президентът и директор на холдинга Grup Servicii Petroliere (GSP) Габриел Команеску.

Проектът ще бъде финансиран от GSP Power, която също ще управлява централата, докато Romgaz ще доставя природен газ и ще получава електричеството, произведено в централата. Размерът на планираната инвестиция не се оповестява.

„Халанга е проект, идеално интегриран с нашите национални и европейски амбиции за развитие, в дългосрочен план, на система за производство на енергия с ниско замърсяване, която би генерирала както работни места за общността, така и зелена енергия (…)“, каза генералният мениджър на Romgaz Adrian Volintiru.

Създадена по-рано тази година, GSP Power е член на GSP Holding, частна румънска компания, която извършва офшорни сондажни и строителни дейности в морето, производство на петролно оборудване, както и дейности в туристическия сектор.

Мажоритарен акционер на Romgaz е румънската държава с дял от 70%, със салдо от 30% в свободно предлагани акции на фондовата борса в Букурещ. 

https://www.renewablesnow.com/news/romgaz-gsp-to-build-gas-power-plant-solar-park-in-romania-713460/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *