Светът

Bgr.news-front.info: Русия установи военното си присъствие в Арктика, предстоят мащабни икономически проекти там

(Дез)информация/Анализи

Москва е одобрила план за развитие на инфраструктурата на Северния морски път, който предлага реализацията на широк спектър от проекти в Крайния Север до 2035 г., пише Рейчъл Меноски, сътрудник на американския аналитичен център, в статията си за The Daily Signal. Според Меноски, Москва, която вече засили военното си присъствие в Арктика, сега преминава към икономическите въпроси в региона и САЩ трябва да обърнат голямо внимание на това.

Американските публикации за външната политика обсъждат «агресивния Иран и търговията с Китай», но те трябва да обърнат голямо внимание на инициативите на Русия в Крайния север. Наскоро руското правителство одобри План за развитие на инфраструктурата на Северния морски път (NSR), „оформяйки плановете на Москва за следващите 15 години да засили присъствието си в Арктика“, пише на страниците на The Daily Signal Рейчъл Меноски, сътрудник на американския аналитичен център The Heritage Foundation.

Според Меноски планът се състои от 84 точки и включва широк спектър от цели, от развитието на необходимата инфраструктура и изграждането на нови кораби до проучването на природните ресурси и пускането на нови спътници. Планът предполага изпълнението на съответните проекти да започне тази година и да приключи до 2035 г.

В документа се подчертава, че развитието на инфраструктурата на Северния морски път ще бъде организирано като част от прилагането на президентския указ за увеличаване на обема на товари през маршрута с поне 80 милиона тона, пише анализаторът. През 2018 г. през Северния морски път преминаха 18 милиона тона товари — тоест 80% повече в сравнение с 2017 г., докато миналата година обемът на трафика се увеличи до 26 милиона тона, припомня тя.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според Меноски възникването на плана на Северния морски път е съвсем очаквано, тъй като през последните години Русия непрекъснато увеличава военното си и икономическо присъствие в Арктика по икономически причини. Москва вече възстанови няколко военни бази отвъд Северния полярен кръг и изгради няколко нови, а също така обеща да създаде „купол за противовъздушна отбрана“ с комплексите с-400 в региона, посочва анализаторът.

Сега, след приемането на плана за Северния морски път, става очевидно, че руското правителство преминава от отбраната към икономическата плоскост, „като се съсредоточи ясно върху потенциала за икономическо развитие през следващите години“, убеден е авторът. Съставителите на документа смятат, че изпълнението на плана ще бъде «благо» за «икономиката» на страната, предполага тя.

Коментар на АА

Обичайна практика на руската пропаганда e препечатва пуснати от самата нея информации в публикувани на Запад медии. Какъвто е случая, в който сътрудник на американски център разказва за стратегията за овладява на Арктика от Русия.

Историята на процеса на осъзнаване на интересите на Кремъл и формирането на стратегия е отпреди повече от 15 години, когато Русия упорито бързаше да докаже правата си върху морското дъно, като продължение на континенталния шелф на страната.

Градяха се огромни планове за усвояване на богатствата, за привличане на чуждестранни инвестиции, за скок в икономическото развитие, благодарение на разширяване на икономическата зона в Арктика.

И всичко до 2014 година, когато анексираха Крим и разбраха, че нито технологии нито капитали могат да привлекат. Дори текущи планове за разработване на находища бяха спрени, а големи западни компании се оттеглиха.

Днес тази стратегия е типичен пример за чиновническо въображение и творчество, при което отсъствието на реални възможности и действия се заменя от „стратегически документи“ без никакво покритие. Отделените от бюджета и от големите компании средства стигат само за поддържане на възможността за поддържане на енергията на стратегиите.

* https://bgr.news-front.info/2020/02/03/rusiya-ustanovi-voennoto-si-prisstvie-v-arktika-predstoyat-mashhabni-ikonomicheski-proekti-tam/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *