Светът

Inosmi.ru: Luzerner Zeitung (Швейцария): Защо белоруският диктатор ухажва Съединените щати?

(Дез)информация/Анализи

Неочаквано посещение при Лукашенко: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео тръгна за Източна Европа в разгара на процеса по импийчмънт

Искаме Беларус  да бъде независима, стабилна и просперираща страна “, заяви Майк Помпео миналата неделя в Минск. В същото време тя не трябва да прави избор в полза на Запада или Изтока, подчерта шефът на външното ведомство на Тръмп.

Помпео пристигна, защото суверенитетът на Беларус е във все по-голяма опасност. Беларус, след победата преди четвърт век на страдащия по СССР Александър Лукашенко, започна да изпада във все по-голяма политическа и икономическа зависимост от Русия.


В същото време Минск практически няма дипломатически отношения със САЩ повече от десетилетие. Те бяха прекратени след като Вашингтон наложи санкции срещу Минск след кървавото потушаване на протестите срещу резултатите от изборите през 2010 г.

САЩ биха могли да доставят целия нефт, необходим за Беларус, на конкурентни цени

След като се срещна с Лукашенко, Помпео даде да се разбере, че скоро могат да бъдат отменени санкциите. За тази цел обаче е необходим напредък в области като демократизация, права на човека, укрепване на гражданското общество и свобода на словото, добави той след среща с беларуския външен министър Владимир Макей. В същото време САЩ, въпреки санкциите, могат да предприемат доставки на нефт за Беларус на конкурентни цени.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Работата е там, че в новогодишната нощ Русия неочаквано затвори нефтения клапан за своя дългогодишен съюзник. Минск трябваше спешно да търси нови доставчици. „Няма да подпиша нито един документ, ако той унищожи суверенитета на Беларус“, обеща Лукашенко на своите съграждани. „Напротив, по всякакъв начин ще засилим още повече нашата независимост.“

Минск обаче изпадна в безизходица: защото Лукашенко се надяваше, благодарение на новите икономически споразумения с Москва, да възстанови обширната икономическа помощ от Русия.

Години наред Русия щедро предоставяше заеми на Лукашенко и предоставяше на Беларус нефт и газ на цени, доста по-ниски от пазарните. Това даде възможност на Лукашенко да поддържа почти съветски модел на държавен капитализъм в страната и да дава на населението си социални блага.

Ултиматумът на Кремъл

В края на 2019 г. беше планирано Лукашенко и Путин да подпишат около десет договора, които най-накрая ще превърнат в политическа реалност съюзните държави Русия и Беларус, които съществуват само на хартия. Но това не се случи. Само няколко малки споразумения бяха подписани. През 1999 г. Беларус обеща да развива все по-тясно партньорство си с Русия.

В края на 2018 г. Кремъл постави ултиматум на Лукашенко: ако до края на 2019 г. не бъде създадена съюзна държава в действителност, Русия ще престане да предоставя икономическа помощ на Беларус. Москва обаче не може да си позволи това, не иска да загуби Беларус като партньор (макар и проблемен).

Лукашенко, като добър тактик, на прага на посещението на Помпео демонстрира своята независимост пред Кремъл. Автократът внезапно освободи министъра на отбраната и началника на Генералния щаб и планира военни учения на границата с Русия и Полша. Преди подобни действия координираше с Москва.

Коментар на АА

Визитата на Помпео бе предшествана от посещение не вече бившия съветник на Тръмп Джон Болтън. В контекста на конфликта между Украйна и Русия, изострянето на отношенията между Лукашенко и Путин  за пореден път провокира у мнозина надежда, че е възможно Беларус да се европеизира и откъсне от орбитата на Москва. Съществена роля за това изигра и обстоятелството, че цените на суровия и нефт и на природния газ достигната исторически ниски нива, което притисна Кремъл до стената с възможността да прави „отстъпки срещу близост“, в условията на растящ недостиг на средства във федералния бюджет.

Въпросът докъде може да стигне Лукашенко в разграничението си от Русия, има несложен отговор-  до обичайната граница, при която под заплаха се оказва неговия авторитарен режим.  Това не е първия случай на изостряне на споровете с Путин, и винаги се е намирало решение, което да предотврати разрива между двете страни. И сега не следва да се „прегаря“ с оптимизма, но е факт че благодарение на пресата на времето пред края на 2024 година , в която изтича мандата на Путин и пред промените в конституцията и устройството на страната, с които руския президент иска да увековечи властта си, Лукашенко просто няма друг ход, освен да блокира проекта за Съюзна държава. И Русия и Беларус знаят че той не може да се реализира

И тук идваме до най-важната тема, докъде ще стигне Русия, защото ако Кремъл смяташе Украйна за своя изконна зона на влияние, което провокира и анексията на Крим и инвазията в Донбас и Луганск, то Беларус се смята за неразделна част от самата Русия. Влиянието на Москва е огромно и не е напълно сигурно, че Лукашенко ще може да издържи на натиск отвътре. За това и беларуския президент насърчава националистически и прозападни течения, като противотежест на руското влияние.

Визитата на Помпео идва точно в такъв миг. Вън от съмнение, че е въпрос на време и нефта и природния газ да започнат да постъпват в страната от източници и маршрути извън контрола на Кремъл.

* https://inosmi.ru/politic/20200203/246756326.html?fbclid=IwAR3prY4bbpvcOyqnv3b1SJY96wfiHybwQTJs9HH7tlE02kqQgFD1BpowKVU

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *