Акцент

Neftegaz.ru: Киев е заинтересуван от получаване на каспийски газ от TANAP. Защо?

(Дез)информация/Анализи

Украйна е заинтересована да диверсифицира доставките на природен газ за страната, вкл. чрез внос на каспийски газ, който се доставя през Трансанадолския газопровод (TANAP).

Това заяви президентът на Украйна В. Зеленски след двустранни преговори с президента на Турция Т. Ердоган на 4 февруари 2020 г.

„Обсъдихме възможността за доставка на каспийски газ по магистралния газопровод TANAP през съответните интерконекторни връзки до Украйна“, каза украинският президент, като отбеляза, че смята този маршрут като алтернатива на съществуващия.

Припомняме, че Украйна говори за желанието си да получава газ чрез TANAP от датата на откриването му в Турция през лятото на 2018 година. Тогавашният президент П. Порошенко също твърдеше, че това ще помогне за диверсифициране на доставките на газ.

Аргументите на Порошенко бяха следните:

·        Украйна ще може да получава азербайджански газ през България и Румъния;

·        целият регион ще получи повече сигурност и по-добри енергийни перспективи;

·        Русия злоупотребява с енергийните си ресурси;

·        TANAP е енергийна сигурност за цяла Европа.

Ако обаче изключим антируската истерия, TANAP не е толкова печеливш проект за украинците. Първо, според анализаторите, пускането на друг газопровод, заобикалящ Украйна, го лишава от транзит от 10 милиарда м3 газ.

Ако добавим към тези обеми газ, който ще премине през „Турски поток“, можем спокойно да говорим за загубата на Украйна като ключов участник на пазара за транзит на газ към Южна Европа.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




С въвеждането в експлоатация на  Nord Stream-2, въпреки сериозните закъснения в строителството, значимостта на украинската система за транспортиране на газ ще стане минимална.

Днес тя се крепи благодарение на голямата политическа игра между Русия, САЩ и Европа.

Така „енергийната сигурност“ на Европа, за която говори Порошенко, ще бъде частично осъществена в ущърб на Украйна. В тази връзка е доста странно, че Зеленски продължи реториката на своя предшественик. Но за Турция проектът е наистина печеливш.

TANAP и „Турски поток“ ще й позволят да се превърне в транзитна страна за до 30 милиарда м3 газ, което не само ще донесе допълнителни дивиденти под формата на транспортни такси, но и ще засили значително регионалната роля на Турция в непрекъснато променяща се политическа среда.

Откриването на Трансанадолския газопровод (TANAP) се състоя в края на ноември 2019 г. в Одрин на границата с Гърция. На него присъстваха президентите на Турция и Азербайджан, както и премиерът на Грузия.

TANAP тръгва на турска територия от района на с. Туркгозу в провинция Ардахан, в граничната зона между Турция и Грузия, пресича 20 турски провинции и 67 селища и се простира до град Ипсал в провинция Одрин. Общата дължина на TANAP е 1850 км.

Производителният капацитет на TANAP ще бъде най-малко 16 милиарда м3 / газ. От тях 10 милиарда м3 годишно ще бъдат изпратени в Европа по Трансадриятическия газопровод (TAP), а 6 милиарда м3 / година газ – в западните райони на Турция.

Според прогнозите на SOCAR, TANAP ще покрие 12% от нуждите от газ на Турция .

В бъдеще капацитетът на газопровода ще бъде увеличен до 24 млрд.  м3 годишно, а след това до 31 млрд. м3 годишно.

Коментар на АА

Анализът в руския сайт Нефтегаз е типичен пример за полуобективност. Действително може да се говори, че Украйна губи от намаления с преките доставки на газ за Турция транзит през Украйна. Но загубите се компенсират първо от по-високите тарифи за пренос, които при по-малки количества правят по-високи приходи за Нафтогаз  и най-вече за новата инфраструктура компания. Освен това договорките между Зеленски – Алиев и Ердоган за пренос на азерски газ през България и Румъния ще дадат действителна диверсификация и по-ниски цени, които са другия път за компенсиране на загубите от преките доставки на по-скъп газ за Украйна.

Отпушването на транзита през България, което досега беше големия проблем, тъй като Газпром блокира капацитетите за реверсивни доставки през ТрансБалканския газопровод е неминуемо развитие, ще промени геополитиката на природния газ в голяма част от Източна Европа.

* https://neftegaz.ru/news/transport-and-storage/522894-kiev-zainteresovan-poluchat-kaspiyskiy-gaz-iz-tanap-zachem/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *