Светът

Rbc.ru: В МИД обявиха за зачестяване на проверки на журналисти по време на пътувания до ЕС

(Дез)информация/Анализи

Напоследък руските журналисти все по-често се подлагат на неоснователно продължителни проверки от полицията и граничните служители по време на пътувания в рамките на Европейския съюз. Това се посочва в доклад на руското външно министерство за положението с правата на човека в отделните страни.

„Особено често на такива проверки се подлагат журналистите от РИА Новости“, казаха от министерството.

Освен това дипломатите наблюдават дискриминационно отношение към руските журналисти в европейските страни, особено във Франция. Така, по време на предизборната кампания на френския президент през 2017 г., Sputnik France и RT не получиха акредитация за предизборния щаб на Еманюел Макрон.

Според руското външно министерство тази политика в момента продължава да се  провежда с представители на руските медии: Елисейския дворец  и френското външно министерство редовно отказват да акредитират Sputnik France и RT за събития.

След като Макрон беше избран за президент на Франция през 2017 г., той отговори на въпроса защо журналисти от руските издания Sputnik и RT не са били допуснати в неговия предизборен щаб. Според него тези агенции не се държат като преса, а като „агенти на органи за влияние и пропаганда, при това фалшива пропаганда“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Мерките срещу руската хибридна машина неизбежно засягат и журналистите, които работят за главните руски опорни канала – Спутник Интернашънъл /съответните национални канали/, Рашъ Тудей и мрежата на РИА „Новости“. Последните започнаха да разширяват рязко ангажиментите си зад граница, за да компенсират ограниченията за действия на Спутник и Рашъ Тудей. Тези дни РИА „Новости“ сключиха сделка за да използват свои материали с компанията Стандартнюз, която издава Стандарт, въпреки че активите на компанията се продават през ЧСИ, но изданието продължава да излиза.

Новата тактика е вместо да се купуват отделни издания, които могат да се идентифицират като руски хибридни издания, каквито са няколко известни медийни сайта у нас, през РИА „Новости“ , Спутник и Рашъ Тудей да се сключват договори за партньорство с различни известни медии, през които да се реализират комуникационни стратегии и хибридни операции.

Фокусът върху Франция не е случаен – това е страната, върху която Путин ще фокусира основната част от ресурсите на своята хибридна мощ с надеждата, че през Макрон ще може да направи нужния пробив в ЕС, НАТО и на глобалната сцена – проектът Ялта-2

За това сега Лавров превантивно терапира медиите със „сериозна загриженост“.

* https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5e3d4aa19a794746ae6cc2a9?from=newsfeed

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *