Регионът

Rossaprimavera.ru: Европейският парламент смята, че е необходимо да се помогне на опозицията в Сърбия

(Дез)информация/Анализи

Посланието на Европейския парламент за необходимостта от открити медии и честни избори в Сърбия беше изразено от Таня Фаджон, депутат от Европейския парламент и говорител на делегацията на Европейския парламент по отношенията със Сърбия, съобщава на 10 февруари „N1“.

Депутатът на ЕП заяви, че отговорността за бойкота на парламентрните избори е на властите и призова за възстановяване на доверието на гражданите в изборния процес. Таня Фаджон също отбеляза, че вероятно властите ще започнат преговори с опозицията и че ЕС може да върши работата като посредник.

„Всичко е възможно, ние искаме да отворим вратата, особено на проевропейската демократична опозиция, защото отказът от участие в избори в Сърбия ще се отрази негативно на бъдещето“, каза Фаджон.

Таня Фаджон също каза, че бойкотът е лош принос за демокрацията и се прилага в крайни случаи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Интересно развитие в Сърбия, от което могат да се извадят сериозни поуки. Тъй като контролът на властта върху изборния процес, включително гаранциите за честен и справедлив изборен процес отсъстват, опозицията в страната обмисля да бойкотира изборите.

Има логика в тази стъпка, защото действително ако съзнаваш че няма състезание то участието ти легитимира механизмите за подмяна на волята. Не е сигурно как ще реагират сръбските власти, но те нямат друг ход освен да преговарят с опозицията, тъй като отказ би блокирал преговорния процес по присъединяването към ЕС

* https://rossaprimavera.ru/news/b4d3e490

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *