АкцентСветът

Rbc.ru: Операторите отчитат резултатите от тестването на „суверенният Рунет “

(Дез)информация/Анализи

Според операторите, по време на тестването на местната разработка „Рунет“, е имало случаи на намаляване на скоростта и влошаване на качеството на сигнала: нямаше мащабни прекъсвания, но и не навсякъде Telegram беше блокиран

Със съкращения

Операторите са докладвали на Министерството на съобщенията за резултатите от инсталирането и тестването на оборудването за прилагане на т. нар. Закон за суверенния рунет – системи за филтриране на трафика (DPI, Deep Packet Inspection). Това следва от писма, изпратени през втората половина на ноември от участниците в тестовете (Rostelecom, MTS, MegaFon, VimpelCom (марка Beeline), T2 RTK Holding (Tele2), ER-Telecom Holding (House .ru), Transtelecom (TTK) и Екатеринбург-2000 (Motiv)) до заместник-министъра на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации Олег Иванов в отговор на искането му да бъдат представени резултатите от тестовете DPI,съобщиха пред РБК два източника запознати със съдържанието на документите. Тяхната автентичност беше потвърдена от източници, близки до двамата оператори, участващи в тестовете, както и двама федерални служители.

Олег Иванов отказа коментар. Представителите на телекомуникационните оператори и представител на Роскомандзор направиха същото.

Какво съобщават операторите в писмата до Министерството на съобщенията – в материала на РБК.

С какви проблеми се сблъскаха операторите?

Според писмата петима оператори – VimpelCom, MTS, Rostelecom, ER-Telecom Holding и TTK – са имали проблеми с инсталирането на DPI.

·        Директорът на правителството на VimpelCom Сергей Малянов посочи, че по време на тестване скоростта на интернет трафик е намаляла в Миас, Челябинск и Тюмен, а силата на сигнала е спаднала в Магнитогорск.

·        Директорът по техническа инфраструктура на холдинга ER-Telecom Кирил Пищалников отчете проблеми с преноса на трафик в Тюмен и оплаквания от качеството на комуникацията в Челябинск. Той отбеляза също, че Telegram не може да бъде блокиран поради факта, че пратеникът използва прокси сървъри със собствен криптографски протокол за предаване на криптиран сигнал.

·        Техническият директор на TTK Вадим Кондратов посочи, че при инсталирането на оборудването в Челябинск е бил регистриран „инцидент“, довел до прекъсване на предоставянето на комуникационни услуги за абонатите на оператора в града.

·        Андрей Ушацки, който до януари тази година заемаше поста вицепрезидент по оборудване на MTS, заяви в писмото си, че по време на инсталирането на оборудване в Магнитогорск в края на август 2019 г. търговският трафик в мрежата е бил прекъснат.

·        Директорът по развитие на мрежовата инфраструктура на „Ростелеком“ Андрей Савченков в писмо до Иванов отчете един провал по време на тестването – продължил  шест минути. Той не посочи подробностите, но отбеляза, че след неуспеха се работи за надграждане на софтуера.
„Не са регистрирани масови оплаквания и жалби на абонати по време на тестването“, пише Савченков. Той отбеляза, че забавянето (времето от изпращане на сигнал до получаването му от крайното устройство) с натоварване на оборудването варира от 25 до 150 микросекунди с приемлива стойност от 3 хиляди микросекунди. В момента при търговия на борсата се използва скорост от около 150 микросекунди, за да се извърши транзакцията най-бързо.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Проектът за изключване на Русия от глобалния Интернет и заместването мус местен еквивалент Рунет се следеше с интерес както в страната така и извън нея. Мащабните инвестиции в софт и хардуер за да може да се реализира това откъсване от глобалната мрежа, в основната му част, бе поета от мрежовите оператори и доставчиците на Интернет,

Отделянето на Телеграм в отделна графа изглежда по-скоро като нарочен пиар, тъй като е известно че ФСБ има достъп, след като собствените на програмата дадоха достъп до ключовете за криптиране, като навсякъде основанието беше – борба с тероризъм.

Информацията която е публикувана за резултатите от теста е твърде оскъдна за да се правят общи оценки или прогнози, но от тази и други постъпили в публичното пространство информации става ясно, че пораженията върху икономиката, комуникациите, включително върху банковите транзакции и други операции сериозно са компрометирали надеждите на Министерството на съобщенията пред Кремъл че Русия може успешно и без проблеми да се изключи от Глобалния интернет.

*https://www.rbc.ru/technology_and_media/10/02/2020/5e3dbba19a79477b903c1087?from=from_main

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *