АкцентСветът

Wek.ru: Защо Русия влезе във войната в Сирия?

(Дез)информация/Анализи

Съобщава се, че в сирийския Идлиб отново са загинали турски военни. Напрежението в региона нараства и може да се превърне в пълноценна турско-сирийска война на териториите, окупирани от Турция. Русия в тази ситуация ще бъде между двама приятели …

Със съкращения

Генералният щаб на сирийските въоръжени сили обяви в неделя, 9 февруари, освобождаването на повече от 600 квадратни километра в провинциите Алепо и Идлиб от терористи по време на военни операции. По-рано тази седмица сирийската армия установи пълен контрол над град Саракиб, който е ключов за Идлиб и стратегически важен поради местоположението на кръстопътя на международните маршрути М4 (Латакия-Алепо) и М5 (Дамаск-Алепо).

Междувременно военната ситуация в Сирия не може да се нарече благоприятна за Русия и Сирия. Фактът, че сирийската правителствена армия е напълно зависима от подкрепата на руската авиация, а нейните военни командири и войници са инструктирани от руски военни съветници, не е тайна. Огромна роля играят руските специални части и ЧВП.

Работата е там, че в Сирия руските и сирийските войски се занимават не толкова с терористи колкото със ситуационни партньори – Турция, САЩ и Израел.

Турция контролира проливите, през които „Сирийският експрес“ – транспортира кораби и десантни кораби, доставяйки военния контингент на сирийския театър. При пряк сблъсък на руски и турски войски Турция, според Конвенцията от Монтрьо, има право да блокира проливите, което гарантира нашето мимолетно поражение. И с Турция имахме неразрешими противоречия, довели до неотдавнашния ултиматум на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който постави на Русия.

„Ситуацията в Сирия принуди Турция да преразгледа стратегията си за сигурност в Идлиб и по цялата граница със Сирия. Броят на вътрешно разселените лица, избягали от Идлиб в контролираните от Турция райони на Сирия и до границите на Турция, се приближи до един милион души. Никой няма право да натоварва Турция с такава тежест. Турция е решена да промени ситуацията в Идлиб и да гарантира безопасността на цивилните. Отсега нататък Турция няма да затвaря очи за каквито и да е било действия, които нарушават споразумението за Сирия. По време на телефонен разговор, проведен с руския президент Владимир Путин, подчертах, че силите на режима на Асад трябва да се оттеглят отвъд границите, очертани от Сочиските споразумения, тоест до наблюдателните пунктове на въоръжените сили на Турция.
Понастоящем два от дванадесетте наблюдателни пункта в Турция вече са разположени в тила на силите на Асад. Надяваме се до края на февруари силите на режима на Асад да се оттеглят извън наблюдателните пунктове на турските въоръжени сили в зоната на деескалация на Идлиб. В противен случай Турция ще бъде принудена да постигне това самостоятелно „, каза турският президент Ердоган.

Ясно е, че този ултиматум е насочен не към „режима на Асад“, а към Русия. Ероган едва ли иска да попадне в пряк военен конфликт с руските военни. Но той просто няма как да отстъпи. Зоната Идлиб служи като вид утаителен резервоар на повече от 2,5 милиона сирийци, които по една или друга причина не искат да живеят под управлението на Башар Асад. Колкото по-далеч стига сирийската армия, толкова по-голям е броят на сирийските партизани и техните семейства, които се опитват да преминат турската граница. В Турция вече има 3,5 милиона бежанци и Ердоган изобщо не се радва на това да получи още милион или повече гладни усти.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Турският президент не е в състояние да се примири с Путин, който може би се е ядосал на Ердоган за нарушаването на руската игра в Либия. И следователно рано или късно той ще трябва да нареди на своите военни да атакуват войските на Асад и да ги изхвърлят извън линията на турските наблюдателни пунктове. Какво ще се излезне от това е трудно да се каже. Турските войски ще трябва да се изправят срещу не само сирийските и руските, но и иранските части. И  с тази коалиция турците няма да се справят.

Ердоган обаче има друг лост за натиск върху Русия – газът. През 2019 г. Турция намали вноса на руски газ с 40%. Освен това този процес продължава вече втора година и очевидно има политически характер. Ердоган не харесва, че Русия използва доставките на газ като, според него, инструмент за политически изнудване. Той далеч не е сам в отхвърлянето на руския газ. Украйна иска да се откаже от руските въглеводороди. България обяви свиване на  дела на руския газ до 50% през 2020 г. Полша уведоми  „Газпром“ за отказа й от руския газ от 2022 година. Руската федерация натиска й Беларус, който търси алтернатива на руските въглеводороди.

Продължаването на военния конфликт в Сирия поради тези непреодолими обстоятелства е неизгодно за Русия. Нашите военни добре знаят това, но тяхното мнение, за съжаление, не е по-важно от това да се продължа напук.

Коментар на АА

Този анализ е доказателство, че в руските медии има достатъчно много обективни анализатори, които не възпроизвеждат автоматично кремълската пропаганда.

Действително ситуацията в Идлиб е прагова, и пряката конфронтация между силите на Асад и Ердоган трудно може да се избегне, макар че има достатъчно пространство за удари „след гонга“.

Много забележителна е връзката, която авторът прави с руския газ в Турция, като се има пред вид основно Турски поток. Турция не само срина потреблението си на руски газ с 40 процента, но и не е сключила нов договор за потребление на цялото количество от природен газ, което би трябвало да мине през Турски поток 1. В резултат от 48 милиарда кубически метра капацитет за пренос на газ между Русия и Турция се използват под 20 милиарда и на практика Турски поток става тотално излишен.

България уведоми, че възнамерява от 2021 година да потребява само 50 процента руски газ, което е по-скоро декларация и намерение, отколкото реален факт при сегашните условия и договор за доставка с фиксираните количества за „вземи или плати“ на 80 процента от общото количество.

Основната причина за негативната прогноза – т.е. че предстои сблъсък е обстоятелството, че Русия не може да протака дълго решението на въпроса за контрола на Асад върху Идлиб и ще се опита да постави Ердоган пред свършен факт.

* https://wek.ru/zachem-rossiya-vlezla-v-sirijskuyu-vojnu

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *