Регионът

News-front.info: Един от ключовите западни проекти се разпада на Балканите

(Дез)информация/Анализи

Сърбите отказаха да търпят външен натиск.

Така Милорад Додик, член на Президиума на Босна и Херцеговина, обяви, че Република Сръбска – етническа държава в БиХ, започва процеса на напускане на държавното обединение.

Политикът подчерта, че „този процес е необратим“ и дори Вашингтон няма да може да го спре.

„Ще изпълним този план. Нито САЩ, нито някой друг ще ни смути. Ние разбираме, че Дейтънското споразумение престана да съществува. На първо място, факторът на външната намеса допринесе за това “, каза Милорад Додик.

Според него, предвид настоящата политическа ситуация, Република Сръбска има два варианта: просто да престане да съществува или да позволи да бъде унищожена от „убийствения комплекс“, създаден с усилията на западната общност в сътрудничество с Босна.

„Отначало се опитваха да прокарат  всичко това за сметка на Върховния представител на ООН и натиск. Сега Конституционният съд влезе в играта, и се опитват да оправдаят действията си, следвайки буквата на закона. Само ако действаме в рамките на законодателството, трите посолства на други държави не трябва да решават въпроси тук “, продължи политикът.

На 12 февруари представители на Република Сръбска спряха да работят като част от властите на Босна и Херцеговина. Додик обясни това именно с факта, че твърде много чужденци действат в структурата на Конституционния съд с определено разрушителни цели.

„Босна не е най-доброто място за сърбите по отношение на свободата. Ако чуждите граждани не напуснат Конституционния съд, не му дадат възможност да изпълнява функциите си, както в други държави, тогава Босна и Херцеговина ще престане да съществува. Имайте това предвид “, заяви той.

Дейтънски споразумения – споразумения, приети под натиска на Алианса от страните в гражданската война в Босна. Те осигуриха формирането на БиХ с Република Сръбска в нейния състав. Името на споразуменията се обяснява с факта, че са договорени в американската военна база в Дейтън. Подписването беше предшествано от операцията на НАТО «Deliberate Force» ,при която авиацията на Алианса започна серия от въздушни удари по босненските сърби.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Френският президент Макрон предупреди през ноември миналата година, че Босна и Херцеговина е нестабилно образувания и е „тикаща бомба“. Действията на Додик също са предизвестени, защото Конституционния съд на БиХ не за пръв път взема решения, с които ръководството на Република Српска открито не иска да се съобразява.

Ходът със спирането на функционирането на администрацията на Република Спрска от 12 февруари, като част от общата държавна администрация на БиХ и предупреждението, че до следващата пролет републиката ще напусне общата държава, също не са особена изненада.

Вън от съмнение, че е настъпил някакъв праг, граница, при която сръбския национализъм и откритото противопоставяне на общите европейски и атлантически тенденции ще се сблъскат с желанието на Додик и такива като него до блокират процесите на интеграция и прозападно развитие.

Белград ще изпита основната трудност, тъй като Република Српска не може да бъде самодостатъчно образувание извън БиХ, но не може и да се присъедини към Сърбия, защото това ще означава промяна на границите.

* https://news-front.info/2020/02/14/na-balkanah-razvalivaetsya-odin-iz-klyuchevyh-zapadnyh-proektov/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *