АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Цените на газа на Българската газова борса падат под тези на румънската

Днешната търговия отбеляза нов рекорд на цените на зараждащата се Българска газова борса, която достигна нов минимум от 36,1 BGL / MWhr – или 18,2 Евро / MWhr. Само за три последователни дни цената на газа падна с 10 процента. Обемите са много малки – 1000 MWhr при всяка търговия, но това е значителен белег, тъй като цената днес е под вчерашната 19,3 Евро / MWhr, постигната на Румънската газова борса, която има много по-дълга история. Страната е почти самодостатъчна в природния газ.За пръв е се предложи и купи седмичен продукт на още по-ниска цена от 3000 МВтч и цена 35,8 лева МВтч.Прогнозите за следващата седмица са още по-оптимистични, като се има пред вид че на румънската борса са очакват цени под 72 леи, т.е. под 30 лева на МВтч.

Със сигурност е преждевременно да се правят каквито и да било изводи, но някои от тях са твърде забележими, за да се пропуснат.
Първо, изобилието от газ в Южния газов коридор заедно с нарастващата и определяща пазара роля на ВПГ ще продължи да сваля цените и откупуването на пазарни дялове от Газпром, докато и освен ако не промени своя подход на блестяща изолация.
Второ, през 2020 г. повече от десет милиарда куб.м газ в Турция, Гърция и България, отчаяно ще търсят своя купувач, допринасяйки допълнително за намаляване на ценовите разлики между газовите пазари в ЮИЕ и останалата част на ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Трето, каквото Газпром губи като пазарни дялове в Тръбопроводния природен газ, Novatek печели на пазара на втечнен природен газ в ЕС.

Четвърто, спадащите цени на българската газова борса правят сегашния договор за доставка на Булгаргаз-Газпром да изглежда античен и странен. Ако най-големият клиент на българския търговец на газ, който представлява 25% от всички продажби, и който е силно задлъжнял, намира много по-ниски цени, скоро ще последват и други.

На пето място, разликата в цените между българската и румънската газова борса, от една страна, и борсите за газ в ЕС, от друга, ще продължи да се свива, така както стана с разликите между CEGH и холандския TTF. Ликвидността не е проблем и се определя от търсенето. По-голямото търсене ще привлече по-големи търговци и по-висока ликвидност на газ.

Шесто, тъй като конкуренцията става все по-жестока, доставчиците с по-дълга верига на стойността и по-високи разходи ще бъдат изхвърлени от пазара, тъй като не могат да се конкурират на по-ниски нива.

Седмо, дългосрочни – седмични и месечни – продукти ще позволят на доставчиците да оптимизират логистичните разходи, като допълнително натиснат надолу цените.

На осмо място, не всичко е „цветя и рози“ – разходите за разтоварване, съхранение и транзит в Гърция остават високи, което в крайна сметка ще принуди доставчиците и търговците да се обърнат към турските терминали за ВПГ.

В заключение, до тук добре – клиентите има за какво да бъдат доволни.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *