Светът

Ria.ru: Турция „не е доволна“ от резултатите от преговорите с Русия за Идлиб

(Дез)информация/Анализи

Турция не е доволна от резултата от преговорите с Русия за споразумение в сирийския Идлиб, заяви говорителят на турския лидер Ибрахим Калин.

„Не приехме картата (границите на зоната за деескалация), която Русия предложи. Нямаме за цел добив на нефт или завземане на територия. Искаме само да защитим цивилните и да постигнем стабилност в региона. Вълните на бежанците постепенно оказват натиск върху Турция“, каза Калин пред репортери.

Той подчерта, че Анкара не иска влошаване на отношенията с Русия, но трябва да се предотвратят атаките от сирийските сили.

Според Калин Турция ще продължи да изпраща военни и бронирани превозни средства в Идлиб, „за да защити жителите на региона“.

Говорителя на турския президент каза също, че Москва и Анкара са се договорили да продължат преговорите за уреждането на решение в Идлиб.

Настояваме за прилагането на меморандума от  Сочи за зоната за деескалация на Илдиб и изтеглянето на силите на режима (сирийската армия) отвъд границите й. Говорим за границите, които бяха определени преди 2,5 години. Нашите наблюдателни пунктове бяха поставени в съответствие с тях, и нямаме намерение да променяме това „, каза Калин пред репортери.

Първият етап на преговорите между Русия и Турция се проведе миналата седмица в Анкара, вторият се проведе в Москва в понеделник и вторник.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Руската делегация включваше специалния представител на президента за сирийските селища Александър Лаврентиев, заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин, както и представители на Министерството на отбраната. Турската делегация беше водена от заместник-министъра на външните работи Седат Онал.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че Турция не е изпълнила редица ключови задължения по Идлиб. Друго мнение от своя страна заяви вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. Територията на три от тях през 2018 г. попадна под контрола на Дамаск.

Четвъртата зона, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още не е подчинена на правителството на републиката. Нещо повече, по-голямата част от нея е превзета от терористи от Джебхат ал Нусра *. През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха да създадат  демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина различни организации.

На 26 януари сирийската армия започна офанзива в западната част на Алепо във връзка с ежедневните бомбардировки от терористи на жилищни райони на града, при които загинаха десетки цивилни. На фона на ескалацията Анкара и някои от нейните партньори обвиняват Дамаск в удари по хуманитарни обекти и турската армия. Сирийското правителство многократно заявява, че причината за нестабилността в региона са действията на терористите.

Коментар на АА

Очевидно тактиката на Русия е да постави Турция пред свършен факт, като „купува време“ за операцията на Асад. Проблемът тук обаче е по-сериозен защото става въпрос за близо 2 милиона души, не всички от които могат да минат под етикета „терористи“. Става въпрос за значителна част от опозицията на Асад, която в момента систематически се унищожава и изтласква към Турция.

Бившият турски президент Абдулах Гюл припомни че главната и стара цел на Русия е достъп до топлите морета, макар че не е ясно как точно военната операция в Сирия ще и помогне за подобен достъп.

Най-слаба е позицията на Запада – от една страна „наблюдава“ тъй като ЕС няма военна сила за да защити цивилното население в провинция Идлиб срещу постоянните бомбардировки и прочистването от страна на войските на Асад. От друга, САЩ на Тръмп пасуват защото „това не е техен интерес“ и владетелят на Белия дом търси предизборно дивиденти от „прибирането на военните“ у дома.

Това дава прекрасна възможност на Русия да прикрива Асад и да реализират целите си.

Но ще трябва да плати цена и тя е краят на „сърдечните“ отношения между Путин и Ердоган.

* https://ria.ru/20200218/1564940900.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *