Светът

Rbc.ru: Експертите посочиха начини за подобряване на имиджа на Русия в чужбина

(Дез)информация/Анализи

(По материали на конференция на МИД и експерти посветена на проблемите и задачите на публичната дипломация на Русия)

Основният проблем на руската публична дипломация, насочен към повишаване на привлекателността на имиджа на Русия в чужбина, е липсата на последователност и координация в работата на различни ведомства и организации.

Държавата не иска да се занимава с този въпрос, което се изразява в липса на подходящи структури в администрацията на президента или Министерството на външните работи, констатираха експерти на Руския съвет по външни работи (РСВР) и Центъра за подкрепа и развитие на обществени инициативи „Творческа дипломация“, посочени в доклада „10 стъпки към ефективната публична дипломация”. Те предлагат промяна на ситуацията чрез създаване на специален Департамент в Министерството на външните работи. Както обясниха авторите, това може да се превърне в координационен център, който да внесе яснота в политиките на властите. Сега руският парламент, външното министерство и няколко държавни медии се занимават с публична дипломация.

Експертите също призовават да се инвестира в дългосрочни програми. „Операторите на безвъзмездни средства трябва да разгледат и подкрепят заявленията за финансиране през грантове за период от две до три години, особено ако проектът е от международен характер и включва участието на чуждестранни партньори“, се казва в документа. Както обърнаха внимание анализаторите на РСВР, през 2018 г. общият размер на финансирането от Фонда за президентски субсидии е възлизал на почти 8 милиарда рубли (120 милиона долара), но от тази сума публичната дипломация е представлявала не повече от 2% – малко повече от 160 милиона рубли (2,5 милиона долара). „За разлика от някои други области на безвъзмездни средства, публичната дипломация не е приоритет. Въпреки това, за много НПО-та това е може би единствената реална възможност да получат финансиране “, отбелязва РСВР.

Друго предложение на РСВР е, да се увеличи активността на работата с чужда аудитория. Властите трябва да дадат повече субсидии за подкрепа на млади лидери извън ОНД, финансиране на обучението на чуждестранни студенти в страната и подкрепа на НПО, осъществяващи проекти извън Русия на други езици.

Сега Русия няма собствена програма за финансиране на академичен обмен и привличане на чуждестранни студенти, преподаватели и изследователи, казват експертите.

В РСВР обърнаха внимание и на значението на диалога между Русия и други страни на експертно ниво. „Необходимо е руските НПО (включително чрез системата за отпускане на безвъзмездни средства) да се насърчават да излизат извън границите на Русия, така че те да организират свои собствени експертни секции и панелни дискусии в рамките на големи чуждестранни форуми“, казват авторите.
Според експертите подобни промени ще помогнат за справяне със съществуващите „възпалени точки“ при прилагането на обществената дипломация. Една от тези точки те нарекоха дейността на Федералната агенция за Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и международното сътрудничество към чиято работа възникват много коментари и предложения.

Експертите предложиха да се реформира департаментът, включително проектите за публична дипломация.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Авторите отбелязват манията за руската публична дипломация при работата с пространството на ОНД и липсата на проекти на английски език. „Практически няма проекти, насочени към западната младежка аудитория. Сред печелившите проекти само няколко на английски са насочени към младите хора в ЕС и САЩ “, се казва в доклада.

Междувременно работата с по-младото поколение на Запад и в други региони е изключително важна за формирането на приятелски настроен към Русия елит.

През 2016 г. Русия беше включена в списъка на 30-те най-влиятелни страни в света според критерия за мека сила, според британската PR агенция Portland. На 25 февруари консултантската компания Brand Finance постави Русия на десетия ред от рейтинга си на държави по скалата на меката сила. Компанията е интервюирала над 55 хиляди души от повече от сто страни, за да разбере как оценяват влиянието на конкретна държава.

Експертите на РСВР интерпретират понятието „публична дипломация“ като цялостна система от институции и механизми, чиято задача е да създаде привлекателен имидж на страната като част от прилагането на концепцията за мека сила и да съпътства външнополитическите дейности на държавата. Както посочиха авторите на доклада, основните диригенти на публичната дипломация в Русия са отделите на Министерството на външните работи, парламента,  ИА „Русия Днес“, образователни, академични, както и неправителствени обществени структури и организации.

Коментар на АА

Не за пръв път, на експертно равнище в Русия се обсъждат проблемите на публичната дипломация и слабостите в проектирането на „мека“ сила от Русия. Не всички препоръки и анализи на експертите ще бъдат приети. Но е извън съмнение, че в Москва сериозна са се замислили за рязко усилване на финансирането на публичната дипломация, включително през обучение на чуждестранни студенти, грантови програми чрез които да се позволи на приближените до властта НПО да оперират в чужбина, включително през самостоятелни или съвместни проекти с местни партньори в съответните страни.

Основната причина за тази преоценка в работата на различните институции на „меката сила“ е че докато Русия изгради мощни информационни структури зад граница, тя все още няма конкурентни позиции в неправителствения сектор на тези страни.

Последните разкрития на дейността на руски агенти на ГРУ зад граница, направени именно от НПО, изобличаването на различни аспекти от дейността на Кремъл, разкриха тоталната неспособност на Москва да мобилизира мрежите са за влияние през НПО-организации.

Трябва да се очакват значителен ръст във финансирането на НПО зад граница, включително и особено в България през организации на русофили, през местни проекти на Фондацията Горчаков и други подобни структури, включително чрез развитие на Центъра в Камчия като форпост на руската публична дипломация.

* https://www.rbc.ru/politics/26/02/2020/5e55275a9a79471f189688e0?from=newsfeed

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

2 thoughts on “Rbc.ru: Експертите посочиха начини за подобряване на имиджа на Русия в чужбина

  • I think the admin of this web page is in fact working hard in favor of his website,
    as here every information is quality based information.

    Отговор
  • Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity for your submit is simply excellent and i could
    think you’re a professional in this subject. Fine with your permission allow me to grasp your RSS feed
    to keep updated with imminent post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *