Светът

IES ENERGY BRIEF: Непримирими противоречия: Москва и Минск се подготвят за взаимно изнудване

Февруари 2020, newdaynews.ru

Отношенията между Русия и Беларус скоро ще се затънат във взаимни заплахи и изнудване. Такова мнение в интервю за РИА «Новый День» изрази руският икономически анализатор, партньорът в Rusenergy Михаил Крутихин. Според него провалите в преговорите между Москва и Минск са в резултат от „непримирими противоречия“.

„Русия настоява за интеграция в единна Съюзна държава – при условия, които са неприемливи за Беларус. По-специално говорим за единен център за издаване на валута, за единна данъчна система и много повече от това, което нарушава суверенитета на Беларус. Но в Беларус друг проблем е, че те не могат да подкрепят икономиката си без реални субсидии от Русия“, подчерта Крутихин.

Експертът и анализатор обясни, че субсидии   в този конкретен случай са доставката на енергия при благоприятни условия. „Доставки в такива обеми, които биха осигурили зареждането на две беларуски рафинерии и дори реекспорт на енергия в полза на бюджета на Беларус. Но без тази

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




делта /Съотношението на промяната в цената на опцията спрямо промяната в цената на основния актив. Нарича се още съотношение на хеджиране/, която Беларус получава чрез субсидии от Русия, нейната икономика, за съжаление, не може да се закрепи. Ако получат 5 милиона тона годишно в две рафинерии, които са достатъчни за вътрешно потребление, но пък им трябват 22-24 милиона тона, за да използват делтата“, каза анализаторът.

Според Крутихин въпросите, пред които са изправени и двете страни, са изключително важни, така че примирието, решението е изключително трудно“. „Мисля, че конфликтите ще продължат. От време на време от двете страни ще възникват нови и нови конфликти на ниво изнудване. Изявленията ще са войнствени и там, и там “, изрази уверено експертът.

Според него, опитите на Минск да намекнат за сближаване със САЩ не са нищо повече от информационен натиск. „Това са чисто информационни похвати. Невъзможно е да си представим, че американската администрация би намерила съпоставими пари, за да вземе белоруската икономика. И Белият дом не може да дава указания на американските компании при какви условия да доставят нефт и газ на територията на Беларус – той няма такива права “, каза той.

В същото време експертът отбеляза, че в момента не се знае кой ще доставя петрол за Беларус. „Норвежците ще доставят обеми, достатъчни за вътрешна консумация. Но не говорим за вътрешно потребление, а за преживяване, оцеляване за сметка на делтата – разликата в изкупната цена и реекспорта“, завърши Крутихин.

* https://newdaynews.ru/moscow/683585.html?fbclid=IwAR05GDCt23SPT121jBxXTvYpzMELt2RkaLAAkEZrlKha4MNOnH-q8rvTPXc

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *