Регионът

Anna-news.info: Турските специални сили възпрепятстват завръщането на бежанците, отхвърлени от Гърция и България

(Дез)информация/Анализи

Около хиляда турски полицейски служители бяха разположени до границите на Гърция и България, за да се предотврати разселването на бежанци обратно в Турция. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

„139 070 бежанци се преместиха от Одрин в Гърция. Гърция се опита да изгони 4,9 хиляди … 164 бежанци бяха ранени в резултат на сблъсъците на границата и сега са в болница “, заяви министърът по телевизионния канал на NTV.

В същото време гръцките власти отричат ​​турските данни за броя на приетите бежанци, отбелязвайки, че те са завишени с пъти. Освен това нито Атина, нито София имат намерение да повторят решенията от 2015 г. и са насочени към постепенното депортиране на повечето нелегални имигранти, пристигащи от Турция обратно в родината си.

Припомняме, че след поредното влошаване на ситуацията в Идлиб, Турция заяви, че „вече няма да може да ограничи потока от мигранти от Сирия“ и отвори границите с Европейския съюз, което предизвика изключително негативна реакция от страна на ръководствата на Гърция и България.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Властите на Франция, Австрия, Полша, Унгария и други страни от ЕС също подкрепиха гърците и българите в тази ситуация, като подчертаха незаконността на действията на Анкара, опитвайки се да провокира нова миграционна криза. По-конкретно, Виена обяви изпращането на допълнителни полицейски звена в помощ на гръцките и българските служители на реда по външната граница на Европейския съюз.

Коментар на АА

Поредна ескалация на напрежението с изпращането на спецчасти от турска страна, които да възпрепятстват връщането на бежанците от „ничията земя“. Така те стават заложници на турската политика след като Анкара осигури превоз до границата.

Фактът че спецчасти са разположени, според източника и по българската граница, говори за пропагандно мероприятие, тъй като у нас няма бежанци. Ердоган прави телевизионна дипломация и разчита да впечатли някой в Европейския съюз.

При всички случаи сериозни въпроси и към премиера Борисов, защото очевидно „аркадашът Ердоган“ играе на едро и не изпитва особено нужда да се съобразява със спецификата на България.

Очевидно Ердоган е изнервен, че и Гърция и България изпратиха военни за да бранят границите си, и той сметна че сега е момента да изпрати и свои спецчасти, които да поддържат напрежението с бежанците, достатъчно дълго за да може да впечатли Европейския съюз.

Опасността в случая е когато военни и спецчасти от две страни се изправят едни срещу други. Винаги може да прехвърчи искра и да стане по-голям проблем. Но Ердоган е силов играч.

* https://anna-news.info/turetskij-spetsnaz-prepyatstvuet-vozvrashheniyu-otvergnutyh-gretsiej-i-bolgariej-bezhentsev/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Anna-news.info: Турските специални сили възпрепятстват завръщането на бежанците, отхвърлени от Гърция и България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *