АкцентРегионът

Tass.ru: Лавров: Русия и Сърбия са солидарни в запазването на паметта за Втората световна война

(Дез)информация/Анализи

Русия и Сърбия заедно съхраняват историческата памет за Втората световна война и антифашистките традиции. Това написа руският външен министър Сергей Лавров в книгата на почетните гости на мемориалния комплекс „Освободители на Белград“.

„Вечна памет за съветските и югославските войници, паднали в борбата срещу нацизма. Русия и Сърбия са обединени в запазването на историческата памет за Втората световна война и антифашистките традиции“, подчерта той.

Сергей Лавров на среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович също така заяви, че Русия и Сърбия няма да позволят на шовинизма и мизантропските идеологии в света да придобият сила.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Той посочи, че посещението му в Сърбия се е състояло по време на честването на 75-годишнината от Победата.

„Ние и нашите сръбски приятели пазим свещен спомен и няма да допуснем ситуация, при която омразна идеология отново да завземе територията. Категорично сме против възраждането на всяка идеология на расово превъзходство, шовинизъм и нетърпимост“, каза министърът.

Лавров бе на посещение в Сърбия на 18 юни. Той се срещна с ръководството на страната и положи цветя в мемориалния комплекс на Освободителите в Белград.

Белград е освободен от нацистите през октомври 1944 г. в резултат на съвместните действия на съветските войски и Народоосвободителната армия на Югославия.

Коментар на АА

Липсата на материално измерими основания за гордост на Русия 75 години след края на ВСВ води до рязко усилване на нематериалните фактори и най-вече темите за отговорността и за приноса на страната.

Както е видно въпреки 32 хиляди убити български войници от Първа Българска Армия в двете фази на войната, които са участвали във бойните действия в Югославия и Унгария, няма нито дума.

https://tass.ru/politika/8762697

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *