Светът

IES ENERGY BRIEF: Глобалните енергийни емисии намаляват

February, 2020, By Alex Kimani , oilprice.com

И накрая, положителна бележка, свързана с климата, идваща от индустрията на изкопаемите горива в момент, когато репутацията й е в лошо състояние, тъй като поема по-голямата част от вината за въглеродните емисии в света; емисиите на CO2, свързани с енергетиката, ще  намалеят до 2030 г., а емисиите на изкопаеми горива ще останат равни до 2050 г. – въпреки икономическата експанзия. Може да не е утопия за околната среда, но може и да не е катастрофа.

През 2015 г. базираната в Париж и вторачена в собствените проблеми и дейности на световната енергийна индустрия Международната агенция по енергетика (IEA) пусна голяма бомба, когато разкри, че свързаните с енергията въглероден диоксид (CO2) и парникови газове (GHG) остават непроменени от 2013 г., въпреки продължаващия растеж на световната икономика.

Това бе отбелязано за първи път от 40 години насам, когато емисиите се изравниха във време на икономическа експанзия, крайъгълен камък, който се разрази пред изправената икономическа мъдрост, която отдавна предполагаше, че нарастващото потребление на изкопаеми горива и необратимата промяна на климата поради емисиите на въглероден диоксидса неразривно свързани.

Но подобна траектория, която се очаква тук в Съединените щати, предполага, че отделянето на емисиите и икономическият растеж могат да станат новата норма.

Базираната в САЩ администрация за енергийна информация (EIA) току-що пусна референтния доклад AnnualEnergyOutlook 2020 (AEO2020). Доклад – който предполага, че не са приети нови закони и разпоредби – предвижда американските емисии на въглероден диоксид (CO2) постепенно да намаляват през началото на 2030 г., преди да нараснат леко до 2050 г. до 4,9 милиарда метрични тона.

Ако прогнозите  на EIA се реализират, това ще означава, че свързаните с енергията  CO2 емисиив САЩ през 2050 г. ще бъдат с 4% по-ниски от нивата на 2019 г. и ще докажат, че усилията за спиране на емисиите на CO2 не трябва да са за сметка на икономическия растеж.

Очаква се ръстът на БВП на САЩ  да намалява от 2,3% през 2019 г. до 1,7% през 2020 г. до 2023 г., преди леко да се увеличи до 1,8% от 2024 г. до 2029 г.

Постепенният преход към чисти и възобновяеми енергийни източници в микса за производство на електроенергия в САЩ е главно благодарение на забавянето на емисиите на C02.

Очаква се американският електроенергиен сектор да претърпи най-големия спад на емисиите на CO2, благодарение най-вече на продължаването на затварянето на въглищните централи, както и на добавянето на възобновяеми мощности.

Въпреки това, схващането, че въглищата са изправени пред предстояща смърт, е малко натрапчиво, тъй като се очаква по-икономически изгодни електроцентрали за въглища да останат в експлоатация, следователно и ограничаване на емисиите на CO2 след 2025 г.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Очаква се транспортният сектор също да допринесе за забавянето на емисиите на CO2 към края на 2020 г., като увеличаващата се ефективност на горивото вероятно ще се повиши повече от увеличението на общото количество на пътувания и товари.

За съжаление, продължаващият икономически растеж и нарастването на населението се очаква да принудят  тенденцията на CO2 да обърне курс след 2030 г.

Очаква се общите емисии на CO2, свързани с енергия, да се възобновят след 2031 г. главно поради по-голямото потребление на нефт и природен газ, въпреки че търговските и битовите емисии вероятно ще останат непроменени през прогнозния период.

Добрата новина: увеличението на емисиите на CO2 след 2030 г. се очаква да бъде умерено, като нивата на CO2 през 2050 г. все още се свиват с 4% под нивата на 2019 г.

Докладът отчита ролята на икономическия растеж в своя модел, като отбелязва, че икономиката, която се разраства твърде бързо, може да промени ситуацията по начин, който ще руши или ще й пречи да работи правилно, спрямо  нашите цели за GHG/парниковите емисии. Прогнозите на Annual Energy Outlook 2020 дават няколко предположения по отношение на множество променливи, като икономически растеж, цени на петрола, прогнози за ресурси на нефт и природен газ и разходи за технология за възобновяема енергия.

Докладът моделира странични случаи на крайности в икономическия растеж – като най-радикалните представят отрезвяваща реалност.

В случая с висок икономически растеж  емисиите на C02 могат да бъдат с 13% по-високи от референтния случай и с 9% над нивата през 2019 г.

От друга страна, забавената икономика може да бъде полезна за околната среда с емисиите на CO2 в случая с нисък икономически растеж, който се очаква да бъде с 11% по-нисък, отколкото в референтния случай и с 15% по-нисък от нивата на 2019 г.

През 1974 г. икономистът Уилям Нордхаус публикува своя забележителен документ „Ресурсите като ограничение за растежа“, където описва прехода от „икономика на каубой“ към „икономика на космическия кораб“.

В икономиката на каубоите, „… бихме могли да си позволим да използваме ресурсите си обилно“ и „… околната среда може да се използва като мивка, без да се заблуждаваме.“ Но в икономиката на космическия кораб, „… трябва да се обърне голямо внимание на източниците на живот и на сметищата, в които се трупат отпадъците ни.“

В края на доклада си Нордхаус  обсъжда възможните неблагоприятни ефекти от консумацията на енергия, най-вече парниковият ефект. Той изчислява, че атмосферната концентрация на въглероден диоксид ще се увеличи с повече от четиридесет процента през следващите шестдесет години.

Той беше невероятно далновиден.

Вече сме опасно близо до оценката на Нордхаус  – до 2030 г четиристотин осемдесет и седем части на милион CO2.

В исторически план, емисиите на CO2 и парникови газове са в съответствие с приливите и потока на икономиката. Докладът EIA обаче, предполага, че бихме могли да намалим тази тенденция благодарение на чистата енергия и задвижването на ESG/парникови газове, които придобиват нов тласък през последните години. Глобалните емисии на CO2 нараснаха „само“ с 0,6% през 2019 г., след като повишиха тревожните 3,4% през 2018 г., главно благодарение на обновения стремеж към зелена енергия в Китай.

* https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Global-Energy-Emissions-Are-Falling-Flat.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *