АкцентСветът

Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след разрешение от Брюксел – източници

Ройтерс

Германия и Италия са заявили на компаниите, че могат да открият сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, след дискусии с Европейския съюз, твърдят източници.

Дебатът относно искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газа в рубли постави на изпитание решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва във връзка с войната в Украйна.

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Москва вносителите да плащат за газа чрез сметки в рубли в Газпромбанк и доставките им бяха прекратени.

Други държави членки обаче не пожелаха да насочат компаниите към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, който отоплява домовете и захранва фабриките.

Брюксел даде два набора от писмени указания за това как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но правният път остава мъгляв, тъй като на среща при закрити врата служители на ЕС също посъветваха фирмите да не откриват сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държавите-членки на ЕС заявиха, че според тях съветът е умишлено неясен, за да се даде възможност на страните да открият сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ.

„Човек остава с впечатлението, че това оставя вратата отворена за обичайния бизнес“, каза един от дипломатите и добави, че според тях това рискува да подкопае единството на ЕС срещу Русия, ако компаниите в някои страни открият сметки в рубли, а други не го направят.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




„Трябваше да се създаде известна творческа двусмисленост“, каза втори дипломат, като се позова на съвета на Комисията. „Целта на творческата двусмисленост е да се създаде достатъчно пространство за всички различни тълкувания.“

Комисията отказа да коментира обсъжданията.

Говорител на Комисията заяви в четвъртък, че не е „препоръчително“ за компаниите да откриват сметки в рубли.

Два източника заявиха пред Ройтерс, че Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да откриват сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията, които извършват към Газпромбанк, да не са в руска валута.

Източниците заявиха, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е разговаряло с Европейската комисия и е получило яснота за това как да купува руски газ законно, заяви високопоставен правителствен източник пред Ройтерс.

Това се случи преди италианската енергийна компания Eni да заяви във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки – една в евро и една в рубли, каза източникът.

„Решението е в съответствие с това, което беше съобщено от отдела“, каза източникът, позовавайки се на енергийния отдел на Европейската комисия.

Миналата седмица италианският министър-председател Марио Драги заяви, че е „сива зона“ дали спазването на руската схема за плащане ще наруши санкциите, като няма официално решение по въпроса.

Кабинетът на Драги отказа да коментира в петък.

В писмените си указания ЕС заяви, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори – и декларират, че по този начин изпълняват договорните си задължения.

Повечето договори, които фирмите от ЕС имат с Газпром, са в евро или долари.

В указанията обаче не се казва изрично, че откриването на сметки в рубли за конвертиране на тези плащания в руска валута би било нарушение на санкциите на ЕС.

Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, заяви, че няма правно основание да се предполага, че откриването на сметка в рубли нарушава санкциите.

„В писмените указания няма нищо, което да възпрепятства купувачите да откриват такива сметки. Въпреки че устните изявления на Европейската комисия създадоха неяснота, от значение са писмените указания“, каза тя.

Националните правителства са отговорни за прилагането на санкциите на ЕС, които са одобрени от всички 27 държави членки.

Брюксел може да започне правни действия срещу правителствата, които не ги прилагат, но държавите членки не са съгласни с плащанията за газ.

Полша поиска по-ясни съвети от Брюксел за това дали компаниите могат да откриват сметки в рубли.

Говорител на нидерландското министерство на икономиката заяви, че страната лобира за ясна позиция на ЕС, за да се „очертае една линия за целия ЕС“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *