Регионът

IES ENERGY BRIEF: `Най-големият` до момента соларен проект на Гърция“ сменя собственика си

By José Rojo Martín Feb 18, 2020, pv-tech.org

Висши държавни служители в Гърция приветстваха придобиването от голяма петролна компания на соларен проект в голям мащаб – схема, за която казват, че е най-голямото предприятие за възобновяема енергия, наблюдавано до момента в страната.

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката КостисХацидакис приветства продажбата на проект от 204,3 MWp PV в Западна Македония от германския разработчик JUWI/ Името juwi е съкращение, основано на инициалите на двамата му основатели. В ранните си дни Юви е компания на двама основатели. Днес Juwi има над 900 служители и 900 милиона евро приходи/ на петролната група HellenicPetroleum (HELPE).

Купувачът –петролна компания  – с приходи от 9,7 милиарда евро (10,5 милиарда щатски долара), отчасти собственост на държавата – ще инвестира 130 милиона евро (140,7 милиона щатски долара) в фотоволтаичния завод край Кожани, град на шест часа шофиране северозападно от столицата Атина.

Свързан с PV Tech, управляващият директор на JUWI  за Гърция Такис Сарис обясни, че фирмата е придобила през 2007 г. проекта за 204,3 MWp /мегавати за слънчеви фотоволтаици/, пет години след получаването на първите разрешения. С водещата разработка на JUWI, оттогава предприятието получава зелени одобрения и условия за свързване към мрежата.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според Такис Сарис, JUWI няма да задържи акциите за собственост на проекта след продажбата на HELPE, като транзакцията трябва да приключи през второто тримесечие на 2020 г. Продавачът обаче ще остане зад изпълнителя на EPC и O&M за период 10- плюс-10 години.

Сега, когато земята е обезпечена, PVP съоръжението в Kozani през юли или август тази година ще направи първа копка и трябва да бъде завършено до края на 2021 г., заяви Сарис за настоящага медия. JUWI, добави той, все още не решава дали проектът ще бъде задвижван от моно- или двуфазни модули.

Търгове за възобновяеми източници за намиране на нов живот след лигнита

Новината за продажбата на соларния проект е приета положително от гръцкото правителство в знак за напредъка на страната към нейния енергиен преход. В рамките на държавни търгове правителството работи за приемане на инсталирана PV мощност до 7,7 GW до 2030 г., което  в сравнение с текущите планове  е с 2,6 GW плюс.

Като свидетел на подписването на сделката „juwi-HELPE“, министър Хацидакис заяви, че проектът за 204,3 MWp „изпраща съобщение“ до тези инвеститори в страната и чужбина, които обмислят възобновяемите енергийни източници в Гърция. Създава се „нов пейзаж“, за да може страната да срещне своите цели и на ЕС за зелена енергия, каза той.

* https://www.pv-tech.org/news/greeces-largest-solar-project-to-date-changes-hands-to-oil-major

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *