АкцентСветът

Theins.ru: Европейски държави създадоха кибер сили за противодействие на руските хакери

(Дез)информация/Анализи

Шест европейски държави са създали Кибер сили на ЕС, ръководени от Литва. Това съобщава Интерфакс.

Споразумението установява постоянен механизъм за „присъствие на една държава в суверенното киберпространство на друга държава“, определя правния статут, предвижда конкретните процедури и задълженията за сътрудничеството.

Меморандумът за споразумение беше подписан от Литва, Естония, Хърватия, Полша, Холандия и Румъния. В съответствие със споразумението международен екип от специалисти ще дежури в различни страни, за да може по всяко време да реагира на кибератака. Екипът ще бъде съставен от цивилни и военни експерти.

„Това е ясен конкретен пример за това как страните от ЕС могат да използват невоенни средства за повишаване на усилията за сигурност в Европа“, казва агенцията, цитирайки литовския министър на отбраната Раймундас Кароблис.

Именно Литва е инициирала създаването на такива сили през 2017 година. Първите учения се проведоха миналата година, а от началото на тази година дежури международен екип от експерти от Литва, Холандия, Полша и Румъния. Кибер силите ще могат да реагират на инциденти в подписалите страни, както и в страни-наблюдатели – този статус са получили Белгия, Гърция, Испания, Италия, Франция, Словения и Финландия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Миналия месец Литва заяви, че в киберпространството на страната се проследява вредна кибер дейност от Русия и Китай . На 3 февруари Министерството на държавната сигурност на Литва публикува годишния доклад „Оценка на заплахите за национална сигурност на Литва – 2020 г.“, изготвен съвместно с военния отдел на страната. Според документа Русия представлява най-голяма заплаха за Литва – развитието на въоръжението (включително ядрено оръжие) в Калининград, специалните операции на ГРУ и ФСБ, политическия натиск чрез енергийни и хакерски атаки. The Insider публикува най-интересните откъси от доклада.

Коментар на АА

Този не е единствения формат за киберсътрудничество на тези страни, но единственият в рамките на ЕС.  Другите са в рамките на НАТО.

След години на съмнения, накрая се взе решение че съответните министерства на отбраната ще бъдат координатори на националните програми.

Не е изненада и че България отсъства от тези формати. Причината е първо, недоверието към българските институции за борба с кибератаките и втората по-важна, при атаки трябва да се ангажира колективен ресурс и тогава може да се получи, както и при атаката срещу НАП, че се разследващите няма да могат да насочват вниманието извън версии, свързани с руски кибератаките, както го правят сега.

България не е нито в основната група, нито в групата наблюдатели, които при отсъствието на собствен капацитет за кибер отбрана, издава преднамереност.

* https://theins.ru/news/205265?fbclid=IwAR15EzuzNSuCDMRzwivRON2qRYm2GqQqQ-GoWtofM03zCcdnuwwpbo82Gjs

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *