Регионът

Ria.ru: Сръбският външен министър осъди опитите за спиране на „Турски поток “

(Дез)информация/Анализи

Сърбия отбелязва опитите да се спре продължението на „Турски поток“ през България, но няма да позволи натиск върху себе си, заяви първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич.

„Строителството на“ Турски поток „продължава“. И в едната си част той минава през България. Сега чакаме газ от хранилището в България, за да стигнем до българската граница със Сърбия, това е изключително важно за нас. Но сега усещаме голям натиск, има опити да се спре дори този проект. Но опитите да се оказва натиск върху нас ще останат неуспешни „, каза той.

Той подчерта, че Сърбия настоява за изпълнението на този проект и още веднъж отбеляза, че страната не подкрепя антируските санкции.

„Има натиск и опити за спиране на проекта“ Турски поток „. Освен това, на Сърбия не се предоставя нова възможност, друг шанс да осигури газ. Ако кажем, че например, не искаме да участваме в“ Южен поток „или“ Турски поток „, тогава откъде ще вземем газ? “ – попита Дадич.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Министърът отбеляза, че САЩ предлагат да  купуват от тях газ, но той е два пъти по-скъп.

„Това е втечнен газ чрез проекти на остров Крък в Хърватия. Въпреки това засега само се планира да се строи и никой не знае кога ще бъде построенo“, добави Дачич.

Газопроводът „Турски поток“ бе открит в началото на януари. Състои се от две нишки, всяка с капацитет 15,75 милиарда кубически метра. Първият е предназначен да доставя руски газ на потребителите в Турция, вторият е предназначен за доставки до страните от Южна и Югоизточна Европа.

Газът от „Турски поток“ ще отиде в Европа през България – до Сърбия и Унгария. В България инфраструктурата за това трябва да бъде изградена през първата половина на 2020 г.

В края на декември Сърбия обяви, че е завършила полагането на газопровода през своята територия – от българската до унгарската граница. Дължината му беше 403 километра, а пропускателната способност – 12,87 милиарда кубически метра на входа и около десет милиарда на изхода.

* https://ria.ru/20200305/1568210396.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *