АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернатви & Анализи: България е откъсната от света при пазара на горивата – емблемата на олигархичната власт

Суровият петрол се срива, ние оставаме със стабилно високи цени. 
Действително няма по-ярък и прецизен измерител на равнището на плененост на държавата от олигархични интереси, на тотално господство на грандкорупцията от откъсването на вътрешния пазар на горивата от тенденциите на глобалния пазар. България де факто е извън този пазар.

Цените на бензиноколонките у нас отдавна не отразяват динамиката в цените на суровия петрол. Те де факто са същите както бяха, когато суровия петрол струваше над 70 долара за барел. А днес е наполовина!?

Разликата за сорта Уралс МЕД, който се търгува като референтен за рафинерията в Бургас се движи на днешните търгове между 34-36 долара на барел. Виж тук. И това не е от вчера, нито ще завърши утре.
Предишните подобни нива през 2008 година цените на бензина и дизела са се движили между 1,75 и 1,85 лева за литър. Виж тук. Отново да напомним, между този период и настощия по веригата на стойността на суровия нефт до краен продукт – бензин или дизел, не се е променило. Нито акцизите, нито данък добавена стойност, нито такси, нито мита, да не говорим за разходите по рафиниране. Тоест няма как да кажат, че има нещо скрито, което ние не разбираме.
Да видим какви са данните за цените на горивата за днес

Източник тук.
Знаете ли какви са сумите на умножената разлика между цените между 2008 година есента и сега по количества продадени горива годишно у нас – над 1 милиард лева!? Това е годишния данък корупция и пленен пазар, която българските потребители надплащат, над пазарно справедливата цена. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Всички институции призвани да следят да няма злоупотреби с монополно положение, ценови паралелизъм и свръхпечалби са дефакто блокирани от корупционните схеми на властта, покровителствени от премиер, правителство, Парламент, главен прокурор, медии и задкулисие.
Тази колосална сума, при нормално управление, можеше да ни спести другата корупционна схема – тази с тол системата и да се насочи към по-добри пътища, заедно с повишените такси за транзита от тежкотоварни и други автомобили.
Да обърна внимание, че през по-високите цени на горивата у нас се извършва чутовно преразпределение на богатство, финансират се задкулисието на властта и най-вече обрича се България на бедност, тъй като по-високите цени на горивата отнемат конкурентноспособност на всеки български гражданин или компания. В последна сметка отнемат и непроизведен вътрешен продукт, заради „спъната“ конкурентноспособност. 

Кумулативният пряк и непряк ефект от корупцията при горивата се измерва с повече от 5 милиарда лева годишно, ако се отчете високата средната енергоинтензивност и свръхчувствителност на икономиката ни към цените на енергията. 

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *