Riafan.ru: Швейцарската компания Allseas активно си сътрудничи с преки конкуренти на Русия

(Дез)информация/Анализи

Москва, 8 март.Швейцарската компания Allseas Group SA, която отказа да продължи строителството на газопровода „Северен поток-2“, започна сътрудничество с руски конкуренти.

Норвежката енергийна компанияEquinor ASA (по-рано Statoil ASA) стартира нов проект на голямото нефтено и газовонаходище Troll, разположено в Норвегия.

Понастоящем Equinor е на второ място след Русия по износ на енергия за Европа, като е прякконкурентна ”Газпром”. Allseas ще участва в изграждането на тръбопровод, който ще се използва за доставка на газ към страните от ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Припомняме, че в края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана за 2020 г., който включва налагането на санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

След което швейцарската компания Allseas, която участва в изграждането на “Северен поток 2”, прекрати сътрудничеството си  с руската страна.

По-късно шефът на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че „Северен поток-2“ ще бъде завършен от руски специалисти, тъй като няма технологични пречки за това. От своя страна ръководителят на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че газопроводът може да бъде завършен от руския кораб „Академик Черски”, но корабът трябва да премине допълнително обучение за работа в Балтийско море.

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на две направления на газопровода – от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. САЩ, Украйна, както и няколко европейски държави се противопоставят на „Северен поток 2“. Германия и повечето страни от ЕС подкрепятизграждането на газопровода, отбелязвайки, че той преследва  търговски цели.

Коментар на АА

Важното в тази новина е, че компанията All Seas Group, която се отказа от Северен поток -2, заради американските санкции, въпреки заклинанията на Кремъл е компенсирала загубата на поръчката от Газпром с нови мащабни проекти.

Втората новина, която се разчита в текста, е ръководството на Газпром няма представа колко време и дали изобщо ще могат да преоборудват собствения си кораб за полагане на тръби „Академик Чадский“ за да може той да положи последните 100 км от Северен поток -2. Защото тепърва трябва да бъде дооборудван, но в същото време Газпром не успя да осъществи тази операция в доковете на Сингапур и не е ясно дали изобщо ще се намери алтернатива.

В момента корабът „Академик Чадский“ е акостирал до бреговете на Шри Ланка в очакване на възможност Газпром да се договори с някой далекоизточен партньор, който може да рискува да попадне под американски санкции. 

* https://riafan.ru/1257223-shveicarskaya-kompaniya-allseas-aktivno-sotrudnichaet-s-pryamymi-konkurentami-rossii

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *