Светът

IES ENERGY BRIEF: Газпром замисля нов мегапроект

2 марта,2020, lenta.ru

На базата на групата от находища на Бованенково на полуостров Ямал могат да се появят два гигантски завода – газопреработващ и газохимичен. Такъв мегапроект с предварителна цена от 14,1 милиарда долара, както пише „Ведомости“ с позоваване на редица източници, е замислен от Газпром.

Идеята е обсъдена в края на миналата година с потенциални чуждестранни партньори – SABIC, Саудитска Арабия и SOCAR, Азербайджан. Подробности за преговорите не са давани, руската компания подготвя подробна оценка на проекта.

Изданието твърди, че капацитетът на инсталацията за преработка на газ трябва да бъде около 40 милиарда кубически метра годишно, от които 37,8 милиарда ще идват от метан, пречистен от примеси, 2,3 милиона от етан и 0,8 милиона от втечнен петролен газ/  втечнен пропан-бутан (Liquefied Petroleum Gas).

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Последните два компонента ще бъдат суровината за второто съоръжение/завод. Очаква се капацитетът му да бъде 2,1 милиона тона полиетилен годишно.

Газпром очаква 9,9 милиарда долара от общата сума да бъдат привлечени под формата на дългово финансиране. В същото време 9,8 милиарда ще отидат в газохимическия завод, а 4,3 милиарда ще отидат в завода за преработка на газ.

Експертите очакват, че мястото на строителството –  Ямал,  със суровите си климатични  условия може да усложни проекта, но този фактор няма да повлияе по принцип на разходите. В същото време продукцията може да стане конкурентоспособна на пазарите в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион поради ниските производствени разходи.

Наричат мегапроекта голям инвестиционен проект, който ще има дългосрочно въздействие върху развитието на обществото, на теория трябва да стимулира икономическия растеж и да допринесе за решаването на големи социално-икономически  проблеми. Миналата година Газпром завърши два такива проекта – газопроводите Силата на Сибир и Турски поток. Пускането на още един газопровод – Северен поток-2 – беше отложен за поне година заради американските санкции.

* https://lenta.ru/news/2020/03/02/mega/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *