Регионът

Lenta.ru: Ердоган предупреди за „още по-мощен удар“ върху Сирия

(Дез)информация/Анализи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди за възможен ответен удар срещу Сирия, ако Дамаск продължи да атакува  нейните позиции в Идлиб. Това съобщи агенция Anadolu.

„Ние не само ще отговорим на най-малката атака срещу нашите наблюдателни пунктове, а и ще нанесем още по-мощен удар“, каза Ердоган. Той добави, че Турция следи отблизо примирието.

По-рано турският лидер заяви, че Анкара настоява единствено 3,6 милиона сирийски бежанци да се завърнат по домовете си напускайки територията на Турция. Той заяви, че страната е съгласна с всяко решение, което ще осигури границите на Турция и населението на Идлиб. В същото време Ердоган подчерта, че турската страна не се намесва в териториалната цялост на Сирия.

На 5 март президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган сключиха споразумение, според което режимът за прекратяване на огъня влезе в сила в зоната на деескалация в Идлиб. Сирийският президент Башар Асад по-късно заяви, че ако американските и турските военни не напуснат страната, Дамаск е готов да използва сила.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Причината за преговорите на върха на Русия и Турция беше рязкото влошаване на ситуацията в Идлиб, където през януари започна мащабна офанзива на сирийската армия срещу позициите на въоръжената опозиция и терористите. Правителствените сили успяха да завземат почти половината от зоната за деескалация на Идлиб и да оставят след себе си редица турски наблюдателни пунктове. В тази връзка Анкара рязко увеличи военния си контингент в региона, започна операцията „Пролетен щит“ за изтласкване на сирийските войски и увеличи подкрепата за лоялните към нея бойци.

През февруари Турция загуби най-малко 62 военнослужещи, ранени са почти 100 войници, унищожени са няколко десетки единици турски бронирани машини и са свалени повече от 10 дрона.

Коментар на АА

Това предупреждение на Ердоган само доказва колко „крехко“ е примирието в Сирия и колко лесно могат нещата да излязат извън контрол. Защото няма много общо между настояването на Асад, САЩ и Турция да излязат от Сирия, и ултиматума на Ердоган да бъдат осигурени условия за връщане на над 3,5 милиона бежанци от Турция в Сирия.

Русия трудно ще контролира обстановката, пък и едва ли иска. Защото вместо да бъде страна по конфликта, при по агресивна позиция на Асад, тя се превръща в посредник, от когото Турция зависи.

* https://lenta.ru/news/2020/03/11/syrii/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *