АкцентСветът

Inosmi.ru:The National Interest (САЩ): започна голямата нефтена война на 2020 г. Ще успее ли Русия да я спечели?

(Дез)информация/Анализи

Русия е готова за сериозни изпитания по време на дългата ценова война и възнамерява да устои на натиска на американския износ. Тъй като е малко вероятно администрацията на Тръмп да закупи големи обеми американски петрол на гарантирано висока цена, за да създаде стратегически резерв, американските добиващи компании са изправени пред значителен спад на приходите. Те могат да стигнат до момент, в който продължаващото производство ще загуби икономическо значение. Водещите петролни компании могат да закупят някои проекти, които поради техния размер могат да ги направят печеливши, но като цяло производството в САЩ може да намалее. И ако Джо Байдън дойде в Белия дом през януари 2021 г., тогава американците трябва да изчакат завръщането на многобройни правила и разпоредби от времето на Обама относно опазването на околната среда и използването на земята. Това ще нанесе още един удар върху добива и изграждането на допълнителна експортна инфраструктура.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Ще имат ли саудитите желание да вазвърнат преговарите с Москва при това положение? Възможно е. Много ще зависи от развитието на американско-саудитските отношения по време на дългата ценова война. Ще му бъде по-трудно на принц Мохамед бин Салман, който вече има много неприятели във Вашингтон, при това в двете партии, да набавя американски стоки и услуги в условията на ценова конкуренция. Той може да се сблъска с факта, че американците няма да искат да им предоставят картбланш в областта на сигурността. И ако стимулите на Русия да задържа Иран изчезнат, тогава на всички ще стане ясно, че Съединените щати всъщност не искат чак толкова да се противопоставят на Техеран заради Рияд. Новата криза в Персийския залив не само ще доведе до по-високи цени на петрола, но и ще засили аргументите на Русия, че северните й маршрути са много по-безопасни за износ на енергия.

Така, влизайки в тази ценова война, Москва преследва две основни цели: да прогони американските производители от бизнеса и да покаже на Рияд границите на американската подкрепа. Благодарение на талантлив екип от руското Министерство на финансите, в страната е създаден добър резерв пари за „черни дни“, който ще помогне за постигането на тези цели. Путин се е научил от търговските войни на Тръмп: бъдете готови за краткосрочни щети, ако смятате, че опонентите ви ще бъдат принудени да се предадат. Може би предположенията му през следващите седмици и месеци ще бъдат потвърдени.

Коментар на АА

Проектът „Нашънъл Интерес“ на Дмитри Саймс, който беше разкрит като хибриден агент на Кремъл и принуден да напусне спешно САЩ, в опит да избегне разследване и отговорност.

Но списваните статии са интересни с това, че са достатъчно добро изложение на позициите на наблюдатели, близки до Кремъл, които разкриват интересни страни от аргументацията на Путин да предприеме фронтална атака срещу САЩ.

Първо, плаши Тръмп с Байдън, ако не се разберат.

Второ, Москва разчита на спада в приходите и фалита на компаниите в нефтения сектор, които са база на подкрепата на Тръмп.

Трето, Путин разчита да притегли към себе си Саудитска Арабия по турския модел. Като покаже границите на американската подкрепа.

* https://inosmi.ru/politic/20200310/247016996.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *