Светът

Kommersant.ru: Путин: САЩ искат Украйна под техен контрол, но да живее за сметка на Русия

(Дез)информация/Анализи

Руският президент Владимир Путин смята, че САЩ искат да осигурят съществуването на Украйна, за сметка на Русия. В интервю за ТАСС той заяви, че след сключването на ново споразумение за транзит на газ между Москва и Киев санкциите трябваше да бъдат отменени, но това не се случва.

„Те (САЩ) ухажват Украйна и я вземат под външен контрол, но искат Украйна да съществува за наша сметка. Самите те не искат да им дават пари “, каза руският президент. Според него става въпрос за „транзитни пари“, а САЩ наложиха санкции срещу „Северен поток-2“ под предлог, че осигуряват този транзит.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Президентът заяви, че сега има само един мотив за санкциите – „да осигурят конкурентни предимства за своя втечнен природен газ“. „Да осигурят пазар на своите стоки единствено за свои собствени егоистични интереси в ущърб на потребителите в Европа. Но ако с  25-30% поскъпне основният източник на енергия, това пропуква цялата конкурентоспособност на германската икономика, включително европейската “, заяви Владимир Путин. Той припомни, че САЩ също така възпрепятстват първия „Северен поток“.

Припомняме, че през декември 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за бюджета за отбрана, който предвижда санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. В САЩ заявиха, че искат да защитят „европейската енергийна сигурност“ чрез ограничения.

Коментар на АА

Казаното от Путин хвърля светлина върху възможните мотиви за излизане от сделката ОПЕК плюс и пряката атака срещу шистовите компании в САЩ. Очаквал е, след новия договор за транзит на Газпром с Нафтогаз, да има облекчение на санкциите. Но това не се е получило и на практика той е бил „натикан в ъгъла“ като е бил принуден да преглътне унижението на нов договор с Украйна.

Версията за по-скъпия с 25-30 процента по-скъп американски газ е чиста пропаганда и няма опора в реалността. Но е устойчив рефрен – за сведения, нито едно западноевропейско правителство не може да договори внос на американски газ, това се прави от компаниите, които се отчитат на акционерите. Ако внасяния ВПГ от САЩ е по-скъп, той просто няма да намери купувач. Ако намира, значи не е по-скъп – това са реалностите на търговията през борсите.

* https://www.kommersant.ru/doc/4284106

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *