Светът

IES ENERGY BRIEF: Лукойл оценява загубите на Русия от провалената сделка с ОПЕК

07.03.2020, ria.ru

МОСКВА,  РИА Новости– Русия ще губи от 100 до 150 милиона долара на ден, поради провалената сделката с ОПЕК +, това мнение изрази съсобственикът на  Лукойл  Леонид Федун.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак след резултатите от напрегнатите  преговори между страните от ОПЕК+ в петък заяви, че от 1 април сделката няма да действа и страните по нея вече няма да имат задължения. За РИА Новости той каза също, че сътрудничеството по ОПЕК+ ще продължи в рамките на Хартата за безсрочно  сътрудничество, а бившите партньори по сделката за намаляване на добива ще наблюдават пазара във формат  на министерски комитет за наблюдение.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Той обясни, че подобни загуби се формират от очаквания спад на цените на петрола от 60 долара за барел (при запазване на сделката с ОПЕК) до около 40 долара за барел, с руски износ от пет милиона барела на ден.

Федун не коментира пред вестника причините, поради които Русия може да прекрати сделката с ОПЕК и перспективите в бъдеще за да върне решението назад, като заяви само, че той все още е в „лек шок“.

Той също така потвърди, че руските компании говорят за намерение да увеличат производството. Но ръстът му от два до три процента няма да може да компенсира бъдещите загуби, смята Федун

Официалната позиция на Русия относно реакцията на ОПЕК+ на коронавируса не е оповестена публично. В същото време вицепрезидентът и съсобственик на Лукойл Леонид Федун изрази, както той каза, експертна оценка, че страните от ОПЕК+ ще намалят  добива си на петрол с 0,6-1 милиона барела на ден или дори повече, от които Русия може поеме върху себе си намаление от 200-300 хиляди барела на ден.

* https://ria.ru/20200307/1568276337.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *