АкцентСветът

Yuzivka: Между фалшивите новини и истината за газовата независимост на Украйна

21.12.2021, Center for Strategic Communication and Information Security, ukrinform.net

Русия се опитва да попречи на Украйна да добива собствен газ, като се интересува от пълен контрол.

Когато става дума за добив на газ в Донбас, Русия, обикновено напълно безразлична към проблемите на околната среда, изведнъж се представя като дълбоко екологично осъзната страна, предупреждавайки за всички видове предполагаеми бедствия, причинени от човека. Единствената цел на тези ужасни истории е Украйна да остане зависима от руската енергия.

В Украйна най-големите газови находища вече са изчерпани с 80-85%. В същото време, все още има значителни, но все още неоткрити газови запаси в труднодостъпни райони или твърди скали. По-специално, експлоатацията на газовото находище Yuzivka в Донецк и Харковския регион може да осигури огромни инвестиции, да създаде нови работни места и да попълни местните бюджети с входящи данъци. Русия обаче се опитва да предотврати това, тъй като за нея е по-важно, Украйна да е слаба и зависима. Има „помощници“ за  това и в Украйна. На 13 декември партията OPFL публикува на официалния си уебсайт изявление, в което твърди, че „Донбас е застрашен от екологична катастрофа, поради замърсяване на реките във връзка с добива на шистов газ“.

В допълнение към факта, че в Донбас шистов газ все още не се добива, според експертни данни, отделянето на токсини е настъпило в Харковска област, северно от Изюм. Следователно това не е свързано с добив на шистов газ. Това обаче не пречи на проруските политици да сеят паника, като се изказват срещу собствения добив на газ, от който Украйна се нуждае толкова много. Но московската пропаганда продължаваше да измисля скандални истории около войната  – от една страна, за да прикрие пряката вина  на Кремъл  за разпалването на войната, а от друга, за да настрои местното население срещу Украйна.

Една от тези истории заслужава да се спомене. Когато екипът на тогавашния президент Виктор Янукович търсеше алтернативни начини за получаване на газ, за целта подписаха договор с Shell за добив на шистов газ в Донбас, проруските сили в Украйна започнаха протестна кампания, която през 2013 г. се проведе под лозунга „Шистовият газ ще убие Донбас“. Кампанията може да се конкурира с най-новите истории за плашилата, свързани с ваксинацията срещу COVID-19, в най-абсурдното състезание за новини.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Например, в една от декларациите  се твърди, че истинската цел на тези договори е да „отровят земята, повърхностните води, река Сиверски Донец и Азовско море“, за да „осъдят на бавно изчезване няколко милиона славяни, жители на Донецк, Харков, Луганск и Долен Дон като потенциални противници на бъдещата конфронтация на Китайско-руската империя с Америка. С началото на руската агресия в Донбас този фалшив разказ беше преразгледан и разпространен в различни вариации.

“Изненадващ обрат”

В същото време руският Газпром се придържа към съвсем друга линия, отхвърляйки идеята, че войната в Донбас е свързана по някакъв начин с газа. В Украйна казват, че шистов газ изобщо няма и ако има, добивът му би бил неосъществим. Корпоративното списание на Газпром пише през юли 2014 г.: „Напоследък имаше неочакван обрат в темата за шистовия газ. Първо, има много съобщения, че войната в Украйна се води заради находища на шистов газ… Ако говорим за шистов газ в Украйна, все още не е ясно дали го има или не; те само го търсят, но безуспешно. Има голяма вероятност печелившите запаси от шистов газ на територията на Украйна да не бъдат идентифицирани“. Това трябва да се разглежда като факт, че Газпром не би искал Украйна да получи допълнителни енергийни източници. В тази публикация обаче, има известна истина: в Украйна няма добив на шистов газ, запасите му не са потвърдени, докато тяхното проучване и добив не станат икономически осъществими. Сега ще обясним какъв точно газ се планира да се добива в Донбас.

Някои руски пропагандисти са съчетали двата наратива: всъщност няма газови находища/добивът му е нерентабилен, следователно пристигането на чуждестранни компании, добиващи газ в Донбас всъщност е операция за прикритие за нещо още по-заплашително. Логиката не беше толкова необходима; основното беше да се установи следната причинно-следствена връзка в съзнанието на потребителите на пропагандата: производството на газ в Донбас ще доведе до катастрофа. Да измислиш лъжа е по-лесно, отколкото да я опровергаеш. Законът на Брандолини (известен още като „принципа на асиметрията на глупостите“) гласи: „Количеството енергия, необходимо за опровергаване на глупостите, е с порядък по-голям, отколкото за производството им“.

Shell и Chevron напуснаха Украйна, включително поради съпротивата на местните жители, обърнати срещу добив на газ с помощта на руската пропаганда и близостта на потенциалните находища до фронтовата линия. Проектът беше спрян. Става дума за газовото находище Yuzivska: това е най-голямата (7 886 km2) нефтена и газова площ в Днепро-Донецкия басейн, простираща се в областите Донецк и Харков. Сега тя е най-обещаващата в земите на Украйна. Проучванията показват, че находището е в състояние да доставя до 10 милиарда кубически метра природен газ годишно: почти една трета от общото потребление на Украйна.

В продължение на седем години тези богати недра не са използвани по никакъв начин. Така Украйна губи потенциален газ, данъци, работни места и социални инвестиции. Миналата година газовото находище Yuzivska беше предадено на държавния Нафтогаз на Украйна за проучване и добив. От декември 2020 г. е собственост на дружеството Nadra Yuziv, което има права върху газовото находище Yuzivska.

Нафтогаз вече е събрал необходимите геоложки данни и е започнал първата работа на терен – възстановяването на стари, консервирани сондажи. Впоследствие компанията планира да сондира нови. Но украинската компания е изправена пред същата съпротива, както някога са имали чуждестранните компании. Руските пропагандисти за пореден път подкопават идеята за добив на въглеводороди в Донбас. И за тази цел те възкресяват привидно забравения мит, в който американската линия се появава отново по някаква причина.

„Шистовият газ, добит в Донбас, е много по-евтин от този, добит в САЩ. И с негова помощ Байдън и други очакват да изхвърлят Русия от газовия пазар… Американците се нуждаят от територията на Донбас, но не се нуждаят от нейните хора. Те имат нужда местното население да напусне тези земи.” (Serhii Zavorotnii, съветник на бившия премиер на Украйна Николай Азаров, в интервю за Moskovskiy Komsomolets, април 2021 г.) Явно се надяват никой да не си спомни какво се случи в предишните „епизоди“, когато твърдяха, че дори и да има газ в Донбас, няма икономически смисъл да се добива. Тогава се появиха безсмислени заглавия като „шистов екоцид“ и „шистов геноцид“.

„Неконвенционално“, но също толкова естествено

В случая с площта Yuzivska  не става дума за добив на шистов газ, а за т. нар. газ от скала (тип централен басейн). Съхранява се в геоложки образувания, много подобни на тези, които са находища на обикновен природен газ, макар и с по-бавен дебит. Не газът като такъв е „нетрадиционен“, а методът на неговото извличане. Разликата е, че газът идва от резервоари с ниска пропускливост и ниска порьозност. Добивът на газ от тези резервоари изисква хидрофрактуриране: подземните пукнатини се отварят и разширяват чрез въвеждане на вода, химикали и пясък под високо налягане.

Отново, въпреки своята „неконвенционалност“, методът съществува от повече от 70 години.

Украйна може да направи голяма крачка към енергийната независимост. А местните общности ще се възползват от инфраструктурни и социални проекти. Например, една компания е платила за наем 1,7 милиарда UAH в местния бюджет на обединената общност Oskilska за находището Sviatohirsk през 2018-2020 г. А в някои обединени общности в регионите Полтава и Харков годишният наем, плащан от Нафтогаз, достига над 40 милиона UAH. Така че, има за какво да се борим. Yuzivka наистина е един от източниците на газовата независимост на Украйна. Трябва просто да го пазим да се задръсти с фалшиви новини.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *