Светът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: САЩ се опитаха да унищожат Китай, но коронавирусът е на път да ликвидира американската хегемония

(Дез)информация/Анализи

Вашингтон предизвика паника около COVID-19 с надеждата да нанесе мощен удар по китайската икономика, но ситуацията излезе извън контрол. Сега дори съюзниците на САЩ се обръщат към Китай за помощ.

Това сподели научният сътрудник от пекинския аналитичен център «Grandview Institution» Ся Гохан в публикация за изданието «Global Times»

Той припомни как администрацията на САЩ се е опитала да посочи, че Китай е виновен за нова коронавирусна инфекция. Правейки това, Вашингтон се надяваше да издърпа европейските си „партньори“ от сътрудничеството им с Китай — стратегическият противник на САЩ. Но в крайна сметка планът се провали, когато страните от ЕС се обърнаха към Пекин за помощ в справянето с епидемията.

Според автора в много отношения самият Вашингтон е допринесъл за настоящата ситуация на международната арена. Докато американското ръководство подхранваше ситуацията в света, в самите щати никой не се сети да се заеме с превенция на епидемията. Когато властите осъзнаха грешката си, направиха друга — едностранно затвориха границата с Европейския съюз, с което сложиха край на предишната антикитайска кампания.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Съединените щати можеха да обединят силите си с ЕС за противодействие на пандемията, но вместо това те изоставиха партньорите си, удряйки по този начин европейското доверие спрямо САЩ, което и без това бе ударило дъното. Вероятно това поведение разгневи Европа“, казва Ся Гохан.

Вашингтон се надяваше да изолира Китай, но вместо това подтикна със собствените си ръце съюзниците на Щатите към него. А за САЩ ситуацията е много потискаща.

Според автора, коронавирусът може сам да унищожи американската хегемония.

Той припомни, че американски военни обекти вече са затворени в Южна Корея, след като бе установена заплаха от заразяване на работещите американци там.

Ако се предприемат същите мерки и в Европа, кризата в НАТО ще достигне ново ниво.

Коментар на АА

Вън от съмнение, че Кремъл използва всяка възможността за използване на епидемията с коронавирус за усилване на негативната си сила. Хибридните операции включваха както внушенията че коронавирусът нарочно е имплантиран от американски тайни агенти за да подкопаят развитието на Китай, до съдържащите се в този материал внушения, че Вашингтон е бил против оказването на помощ от ЕС на Китай във връзка с коронавируса, както и обратно.

Следя отблизо нивото на взаимодействие между китайските, европейски и американски власти и то няма нищо общо с изложението в тази статия.

Заедно са навлизането на кризата с коронавируса в Русия във все по-тежки фази, интензивността на пропагандата ще се засилва, включително в стандартните матрици – САЩ е виновен.

Европейският съюз вече официално предупреди, че Русия използва пандемията за геополитически цели. Реакция от Москва не последва.

* https://bgr.news-front.info/2020/03/19/sashh-se-opitaha-da-unishhozhat-kitaj-no-koronavirust-e-na-pt-da-likvidira-amerikanskata-hegemoniya/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *