Светът

IES ENERGY BRIEF:Търсенето на петрол потъва, нанасяйки повече щети от ценовата война

By JAVIER BLAS on 3/21/2020, worldoil.com

Хюстън (Bloomberg) – Представете си президентът на САЩ Доналд Тръмп сключва сделка със Саудитска Арабия и Русия за намаляване добива на петрол. Предвиждайки Вашингтон, Москва и Рияд да останат големи играчи, всеки от тях да намали по един милион барела на ден. Оптимистично, нали?

Сега се върнете към реалността на днешния пазар на петрол, където търсенето се срива – някои търговци казват с 10 до 20 милиона барела на ден или една пета от глобалното потребление – тъй като милиони се оказват блокирани или в самоизолация, което води до спиране на пътувания.

„Търсенето е намалено в краткосрочен план“, казва Анди Хол, един от най-успешните петролни търговци на своето поколение, до  оттеглянето си  от ежедневната търговия през 2017 г. Това е широко разпространено мнение сред висшите мениджъри  на пазара.

Тъй като през тази седмица цената се понижи под 25 долара за барел, 18-годишен минимум, суровият  Brent се обърна силно, като инвеститорите се опитват да оценят въздействието на увеличението на добива на ОПЕК+ спрямо спадащото търсене, поради ограничителните мерки на Covid-19. Четири пъти през последните две седмици Brent публикува ежедневни колебания на цените от над 10%.

Да се направи моментен анализ, колко се срива потреблението на петрол е невъзможно, но частните търговци слагат спад някъде между 10 милиона и 20 милиона барела на ден, като някои казват, че може да падне още повече. Само Калифорния, където властите току-що са наложили карантина, представлява 10% от общото търсене на петрол в САЩ и огромните 20% от разхода на реактивно гориво.

Дори ако търсенето се възстанови до нормални нива до средата на 2020 година, все още сме в състояние да понесем най-големия спад на потреблението на петрол, тъй като надеждните записи на кризите с петрола започнаха в средата на 60-те години. Досега най-голямото годишно свиване е регистрирано през 1980 г., когато потреблението се срина с 2,6 милиона барела на ден, докато световната икономика се развихри под въздействието на втората петролна криза.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Спадът на търсенето е подвижна  цел, когато страните засилват мерките си за овладяване на пандемията. FGE, петролен консултант, който беше сред първите, които разпознаха тежестта на проблема, предупреди клиентите в бележка, че средното търсене през 2020 г. може да се понижи с 12 милиона до 20 милиона барела на ден при по-лоши сценарии.

Дори по-малкото свиване далеч ще надмине всички съкращения на добива, които алиансът OPEC+ обсъждаше преди две седмици, когато Саудитска Арабия се опита и не успя да убеди Русия да се съгласи на нови 1,5 милиона барела на ден съкращения. Дори ако Тексас трябваше да намали добива, за което публично спорят някои регулатори, това няма да доведе до огромна разлика.

Намаляването на добива „не би предотвратило безпрецедентно натрупване на запаси през следващите месеци“, казва Damien Courvalin, анализатор за петрола от Goldman Sachs Group Inc., добавяйки, че цените на петрола все още вероятно ще спаднат до нива, които принуждават някои добивници да изключат своите сондажи.

Търговците на петрол и анализаторите виждат признаци на излишъци, изграждащи се навсякъде по веригата за доставки на петрол: реактивното гориво се продава непроменено на големите летища; задръстванията в трафика са изчезнали от Сиатъл до Милано, което показва, и че по-малко хора шофират и затова търсенето на бензин рязко намалява. Фабриките се затварят, тъй като техните току-що въведени вериги за доставки са нарушени, което намалява закупуването на дизел.

Ярък пример за въздействието върху пътуванията е Deutsche Lufthansa AG, най-голямата европейска авиокомпания; тя планира в близко бъдеще да заземи 700 от своите 763 самолета, като свива графика на полетите до последно най-ниско ниво, наблюдавано през 1955 г.

Най-големият тръбопровод за горива в САЩ, свързващ центъра за рафиниране на петролв Персийския залив с купувачите на американското Източно крайбрежие – включително Атланта, Филаделфия и Ню Йорк – намалява потоците с 20%, поради липса на търсене. „Ние разпознаваме влиянието, което COVID-19 оказва върху търсенето на продукти“, заяви компанията, която управлява тръбопровода Colonial.

„Аргументите, че цените вече са твърде ниски и позиционирането им е изключително късо, се променят, защото това, което пазарът преживява сега, е безпрецедентно“, каза Амрита Сен, главен анализатор на петрол в консултантската  Energy Aspects Ltd.

Единственото относително светло място в глобалното търсене на петрол е Китай, където потреблението бавно се възстановява, след като през февруари се понижи поне 20%, когато Пекин блокира стотици милиони хора, за да забави разпространението на вируса. Въпреки неотдавнашното подобрение обаче, търсенето на страната остава на нивото от преди година, заявиха търговците.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *