Светът

Gazeta.ru: Вместо Тръмп: САЩ определиха делегацията за парада в Москва

(Дез)информация/Анализи

Начело на американската делегация за честването на 75-годишнината от Победата в Москва ще бъде Робърт О`Брайън, съветник на президента на САЩ по националната сигурност, заяви посланикът на САЩ Джон Съливан.

„Пристигането на високопоставена делегация показва, че Съединените щати почитат паметта на общите загуби, понесени от всички съюзници в антихитлеристката коалиция, американския и съветския народ по време на Втората световна война, за да направят света безопасен за всички“, цитира РИА Новости.

Фактът, че самият президент на САЩ Доналд Тръмп няма да може да дойде в Москва на 9 май, беше докладван в Кремъл на 10 март. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че затова са разбрали по дипломатическите канали.

Както съобщава „Комерсант“, позовавайки се на два източника в руските правителствени агенции, американската страна е уверила, че ще бъде представена на високо ниво, и е изпратила списък с няколко високопоставени лица, които разглеждат като възможни участници в делегацията на САЩ.

Заслужава да се отбележи, че очакваха президентът в Русия, тъй като през ноември миналата година той изрази желание да дойде на парада на Победата в Москва. Американският лидер потвърди, че е получил покана от руската страна да отпразнува 75-годишнината от Победата на СССР във Великата Отечествена война. Въпреки това, дори тогава държавния глава на САЩ не изключи, че посещението на парада в Москва ще трябва да бъде отменено поради предизборната кампания в неговата страна. „Това е в разгара на политическия сезон, така че ще видя дали мога да го направя, но бих искал да отида“, каза той.

Тази година на 9 май на Червения площад в столицата на Русия, по традиция, ще се проведе Парадът на победата в чест на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Покани за посещение в Москва на този ден получиха британският премиер Борис Джонсън, председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун, европейските лидери, лидерите на страните от ОНД и Шанхайската организация за сътрудничество.

Според помощника на руския президент Юрий Ушаков пристигането на Деня на победата в Москва тази година е било потвърдено от лидерите на 17 държави.

Русия вече очаква столицата да бъде посетена от генералния секретар на ООН Антониу Гутерес, президентите на Франция, Чешката република, Сърбия, България и лидери на няколко страни от ОНД. Готовността да дойдат в руската столица в деня на победата на 7 март бе потвърдена и от мексиканската делегация. В същото време посланикът на Мексико в Русия Норма Пенсадо Морено заяви, че все още не е известно дали самият президент Лопес Обрадор ще дойде на парада.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Между другото, руският президент Владимир Путин не смята за важно пристигането на всички чуждестранни лидери в Москва на 9 май. В интервю за проекта на ТАСС „20 въпроса към Владимир Путин“ той припомни, че „това е нашият празник“. В същото време той подчерта, че ръководителите на някои държави е хубаво да го направят.

„Мисля, че за бившите ни съюзници в антихитлеристката коалиция би било правилно и политически, и морално да дойдат. Чакаме и ще се радваме, ако дойдат. Ако не, това е техният избор. Но това, струва ми се, би било грешка за тях “, заяви президентът на Русия.

В същото време в обществото има опасения, че парадът може да не се проведе поради разпространението на коронавирусна таинфекция, която Световната здравна организация (СЗО) призна за пандемия на 11 март.

В тази връзка московските власти вече са предприели редица мерки, за да намалят вероятността от разпространение на заразата в града. В столицата беше забранено провеждането на спортни, развлекателни, обществени и други обществени мероприятия. Първоначално ставаше дума за срещи, броят на участниците в които надхвърля 5 хил. Но сега вече не може да се провеждат събития, в които участват повече от 50 души.

Забраната ще бъде валидна до 10 април, но мнозина подозират, че тя може да бъде удължена във връзка с епидемиологичната ситуация.

Както обаче заяви Дмитрий Песков, Кремъл не обмисля възможността за отмяна на парада по случай 75-годишнината на Победата поради ситуацията с разпространението на болестта.

Коментар на АА

Кремъл продължава упорито да отрича че ще трябва да отмени както допитването по измененията в конституцията на 22 април, така и парада по случай 75 годишнина на Победата заради кризата с коронавируса.

В момента се осъществява поредната кампания в стила на Чернобил, в която поредния „генерален секретар“ прави всичко възможно за да скрие мащабите и дълбочината на проблема с реакцията на здравната система на Русия на пандемията. От една страна ограничените рамки на тестирането не могат да произведат значителен брой на заразените, от друга дори и когато ги има, те не се отчитат в статистиката като „заразени от коронавирус“, а просто болни от двустранна бронхопневномия.

Двете събития – референдума и парада на 9-ти май са прекалено важни за Владимир Путин, за да бъдат отменени, независимо от огромния риск за участниците в парада, включително за поканените лица.

Големият проблем на руския президент е, че нито един от поканените лица не е свободен да избира да отиде или не, на фона на кризата в собствените им страни. „Парад по време на чума“ ще бъде едно от медийните заглавия. Посещението на който и да е ръководител на страна ще бъде третирано като недопустим акт.

Това е и основанието да се предполага че и българския президент Радев, ако се оправдаят прогнозите пикът на кризата за България да бъде малко преди или в този период, няма да може да си позволи да отиде на най-голямото пропагандно събитие за руския президент от години.

За това и говорителят Песков, винаги когато оповестява новината, че няма отлагане нито на референдума, нито на парада, винаги добавя – „засега“.

* https://www.gazeta.ru/army/2020/03/19/13012009.shtml

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Gazeta.ru: Вместо Тръмп: САЩ определиха делегацията за парада в Москва

  • Hello, I desire to subscribe for this blog to get most up-to-date updates, so where can i do it please
    assist.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *