Светът

Lenta.ru: Разкриха подробностите относно подготовката на парада за Деня на победата по време на коронавируса

(Дез)информация/Анализи

Подготовката за парада на победата, който ще се проведе на Червения площад в Москва на 9 май, се провежда по план. Подробности бяха разкрити в Министерството на отбраната на Русия, пише изданието на RBC, собственост на Григорий Березкин.

Според агенцията личният състав, който ще участва в парада, е преминал задълбочен медицински преглед. В подготовката за събитието са предприети мерки за борба с коронавируса. По-специално бяха монтирани бактерицидни ултравиолетови лампи, създаден е запас от дезинфектанти, лекарства и лични предпазни средства в местата за пребиваване на участниците в парада – във военните части на Московския гарнизон и учебните заведения на Министерството на отбраната.

Освен това целия състав премина методически часове, по време на които се усвоиха правилата за лична хигиена. На участниците в парада им се измерва температурата по три пъти на ден. Чуждестранните военнослужещи, потвърдили участието си, ги очаква карантина и то два пъти.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
През 2020 г., както ТАСС пише с позоваване на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, в парада ще участват 225 единици военна техника и въоражение, за първи път ще бъдат демонстрирани 24 най-нови модела военна техника.

През август 2019 г. бе съобщено, че 17 лидери, включително президентите на Индия, Франция, Куба, Венецуела, Беларус, Молдова, Сърбия и Чехия, са потвърдили намерението си да дойдат в Москва за парада на победата.В Кремъл се говореше за планове да бъде поканен и украинския президент Владимир Зеленски на събитието.

Към сряда, 25 март, в Русия са регистрирани 495 случая на коронавирусна инфекция. Повечето от тях – в Москва, в Санкт Петербург, болестта е диагностицирана при 21 души.

В световен мащаб броят на заразените надхвърли 420 хиляди души, от които почти 19 хиляди загинаха. В момента най-активно се откриват нови случаи в страни от ЕС, предимно в Италия и САЩ. В Китай, където е възникнала епидемия, се регистрират десетки случаи на ден. Страната започна да отменя карантината.

Коментар на АА

От този материал в Лента.ру става ясно какви отчаяни усилия полагат Кремъл и Министерството на отбраната за да съхрани парада на 9 май и какво огромно значение му придават. Мерките са смехотворни, пред вид както на характера, така и мащаба на пандемията, които изключват възможността да се управлява риска от заразяване при подобни масови събития, както от страна на участниците в парада, така и на гостите.

Прави впечатление отсъствието на името на българския президент, което потвърждава оценката ни, че е невъзможно на фона на пандемията в Европа и България, български президент да се реши на подобна демонстрация на пренебрежение към стандартите на общуване в НАТО и ЕС. На практика, всички масови срещи на ръководители в НАТО и ЕС са отменени и се провеждат в дистанционен режим.

* https://lenta.ru/news/2020/03/25/corona/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *