Светът

IES ENERGY BRIEF: Тези страни разполагат с най-голяма мощ във войната с цените на петрола

By Anthony Dipaola, Verity Ratcliffe and Mahmoud Habboush on 3/24/2020, worldoil.com

Дубай (Bloomberg) – С преустановените лимити за добив на OPEC и ценова война, най-големите добиващи петрол страни на групата се готвят да извадят повече барели, за да защитят пазарния дял.

Но допълвайки обемите за компенсирането на това, което губят в цените, изглежда все по-трудно, тъй като пандемията на коронавируса потиска търсенето. Нещо повече, някои страни, добиващи петрол, като Ирак и Либия, са изправени пред политически препятствия и спънки за сигурност към увеличаването на добива.

Ето къде се намира резервният капацитет и какви пречки могат да го блокират:

Саудитска Арабия

Най-големият износител на суров петрол в света исторически поддържа най-голямото количество резервен капацитет, което му позволява да добави продукция, за да намали колебанията на цените в случай на прекъсване на доставките другаде. Сега, държавната компания Saudi Aramco носи тези допълнителни барели, докато кралството отваря ценова война и планира да наводни пазарите със суров петрол.

Aramco стимулира добива до максималния си капацитет от 12 милиона барела на ден от средно около 10 милиона през последните три години. Компанията заяви, че ще доставя повече от това – 12,3 милиона барела на ден – през април, като посегне към мястото за съхранение на барели и че работи за увеличаване на капацитета до 13 милиона барела дневно.

Русия

Москва, чиято непримиримост  срещу предложението за по-голямо намаляване на добива  доведе до краха на алианса OPEC+, отговори на планирания поход на Рияд за повече добив с подобно решение.

Министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия има възможност да увеличи добива си с 500 000 барела на ден, до рекордно високия потенциален добив от 11,8 милиона барела на ден. Руската държавна петролна компания PJSC Rosneft планира да увеличава добива си с 300 000 барела на ден, вероятно веднага след 1 април.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Не е ясно колко от по-високия добив в Русия ще доведе до по-голям износ. Преди Русия да влезе в ценовата война, тя възнамеряваше през март да изнася около 1,85 милиона барела на ден по море, по-малко от 2 милиона барела на ден, които успя да превози през февруари.

Ирак

Втората по добив страна в ОПЕК може да няма много барели, които да добави, тъй като изпомпва близо до възможностите си дори и през трите години, когато групата реализира ограниченията на добива. Все пак Ирак цели да изнася около 250 000 барела на ден повече през април, отколкото през февруари от полета в южната част и в центъра на страната, които се контролират от централното правителство.

Увеличаването на продажбите на централното правителство до 3,7 милиона барела на ден, заедно с приблизително 450 000 барела, които полуавтономната зона на Кюрдистан в Северен Ирак, изнася средно ежедневно през последната година, ще направи иракският износ през септември рекорден, според проследяването на данни от танкерите, събрани от Bloomberg.

Някои препятствия биха могли да попречат на тези усилия. Последният път, когато цените паднаха на това ниво, ръстът на иракската продукция спря, тъй като правителството не можеше да плати на международните петролни компании, работещи в страната. Сега то е изправено пред затваряне на едно от полетата си заради коронавируса, а други все още работят нормално.

Обединени арабски емирства

Саудитският съюзник не можеше да направи нищо, заради срива на споразумението между Организацията на страните износителки на петрол и партньори като Русия в началото на този месец. Но не губи време да реагира на саудитските и руските обещания да увеличат доставките.

Abu Dhabi National Oil Co. ще доставя 4 милиона барела на ден суров петрол през април, тъй като правителственият производител ускорява плановете си да увеличи максималния капацитет до това ниво. Това ще бъде с около 1 милион барела повече от ОАЕизпомпаха през февруари, като увеличат капацитета от сегашните 3,4 милиона, налични през този месец, според данни, събрани от Bloomberg.

Adnoc ускорява плановете си да повиши капацитета до 5 милиона барела на ден, въпреки че не каза кога ще достигне тази цел.

Кувейт

Наред със Саудитска Арабия и САЩ, Кувейт е една от страните в Персийския залив с най-голям резервен капацитет. Страната изпомпва средно около 400 000 барела на ден под границата от 3,1 милиона барела, откакто OPEC+ стартира намалението на добива си през 2017 г.

Тази година Кувейт няма да постигне своята дългосрочна цел от 4 милиона барела на ден. Страната ще получи тласък, тъй като възобновява добива с нови 500 000 барела на ден с максимален добив в района на Neutral Zone / Неутралната зона, която споделя със Саудитска Арабия.

Оман

Страната, най-големият производител в Персийския залив, не е член на ОПЕК, но няма много `гориво за добавяне към огъня`, т.е няма възможност да влоши ситуацията. Султанатът може да изпомпва до 1 милион барела на ден и вероятно постепенно ще стигне това ниво, според служител на министерството на петрола. Дългосрочните купувачи на страната вече са питали за наличие на допълнителни барели, така че всеки ръст в добива няма да удари директно пазара.

Либия, Нигерия

Африканските държави добиващи петрол отдавна изпомпват под потенциала си, възпрепятствани от вътрешни раздори и гражданска война. Ако тези затруднения отшумят, добивните компании биха могли да добавят повече от 1 милион барела на ден на пазара, въпреки че в краткосрочен план това е малко вероятно.

Иран

Съгласно американските санкции, които ограничават продажбите му, реалния добив в Иран е несигурен. Страната изпомпва около половината от пълния си капацитет от близо 4 милиона барела на ден, сочат данните на Bloomberg. Тъй като коронавирусът опустошава страната и все още съществуват санкции, малко вероятно е Иран да увеличи добива или продажбите.

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/24/these-countries-have-the-most-firepower-in-the-oil-price-war

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

2 thoughts on “IES ENERGY BRIEF: Тези страни разполагат с най-голяма мощ във войната с цените на петрола

  • Wow, awesome blog format! How lengthy have you been blogging for?
    you make running a blog look easy. The total look of your site is fantastic, as
    neatly as the content material!

    Отговор
  • I really like it when people get together and share ideas. Great site, stick with it!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *