АкцентСветът

Ng.ru: Отговорността за COVID-19 левите възложиха на капитализма

(Дез)информация/Анализи

Официалният уебсайт на Комунистическата партия на Руската федерация публикува съвместно изявление на 75 комунистически и работнически партии по целия свят относно коронавирусната пандемия. Отговорността за настоящите проблеми на работниците е на големия капитал и правителствата, които действат в интерес на тесните монополистични групи, а не на широките маси. Но ако внимателно погледнете списъка с подписалите, става ясно, че има проблеми с международната комунистическа солидарност и с единството на левицата в много страни.

Изявлението срещу капитализма, който е така виновен за разразилия се коронавирус, е подписано от 75 комунистически партии, но броят на страните, които ги представляват, е много по-малък. Например от Русия и Испания, считайки и Каталуния, има трима подписали се.

От Великобритания, България, Индия, Ирландия, Италия, Мексико, Палестина, Сърбия, Сирия и Украйна – по двама. Общо 61 държави.

Разбира се, хубавото е, че тези комунистически партии, които явно се конкурират и воюват помежду си в своите страни, могат поне да се подпишат заедно под един документ. Но като цяло това още веднъж напомня за маргиналността на по-голямата част от съвременното ляво движение. Например в Украйна, както бившата официална комунистическа партия, така и новият Съюз на комунистите всъщност отсъстват в реалната политическа действителност.
И да речем, Новата комунистическа партия на Югославия е само една от повече от дузина политически групировки, които декларират своята привързаност към чистия марксизъм-ленинизъм. Показателен е и примерът с Италия, за която две комунистически партии се подписаха с почти еднакви имена.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Лесно е да се види, че не всичко е наред както с представителността на международното комунистическо движение, така и със солидарността в него. Шест дузини държави – това е по-малко от една трета от официалния списък на държавите, включени в ООН. Освен това в Съвместното изявление например, няма подписи на Комунистическата партия на Китай или на Комунистическата партия на Виетнам. От една страна, това може да е, защото те управляват еднолично. Но от друга страна, сред подписалите са Комунистическата партия на Куба и Корейската партия на труда, които имат подобен статут.

Що се отнася до самото Съвместно изявление, то е инициирано от Комунистическата партия на Гърция, която е във война с двете партии, които и разменят властта една на друга – дяснолибералната „Нова демокрация” и ляво-популистката СИРИЗА.Здравните системи, по-специално в страните от ЕС, не могат да се справят с пандемичната ситуация, подчертава този текст. И всичко това, защото правителствата подкрепят голям монополен капитал, а не инвестират в публични средства, от които беше възможно да се финансират централизирани механизми за медицинска помощ на хората. Като цяло коронавирусът отново подчерта не просто „антисоциалния характер на капитализма“, а „уместността и превъзходството на социалистическото общество“. Точният адрес на последния не е посочен в изявлението, но трябва да се разбира, че става въпрос за Китай.

Коментар на АА

Опитът за съживяване на общите действия и реакции на бившето международна комунистическо и работническо движение с декларация с идеологическа оценка на коронавирусната пандемия, която спестява отговорността, но за сметка на това възхвалява реакцията на Китай, идва само да покаже загубата на ръководни позиции на Москва като център на остатъците от глобалния комунизъм и маргинализацията на „комунистическите“ партии в Европа и Америка.

В по-голяма част от страните от Централна и Източна Европа подписалите тази декларация „партии“ нямат особено значение, но истинските наследници на комунистическите партии от 1989 година в редица страни, просто се трансформираха в социалистически или леви партии, за да изтрият „комунистически“ в наименованието си, а заедно с това и отговорността за миналото.

* http://www.ng.ru/politics/2020-04-02/1_7834_kprf.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *