АкцентСветът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Мат в три хода: Путин използва саудитците срещу САЩ, янките се предадоха

(Дез)информация/Анализи

Нефтената война, уж започната от Саудитска Арабия срещу Русия, се оказа всъщност само умела маневра, с която Владимир Путин, грубо казано, удари през ръцете американците и накара Вашингтон да спазва правилата на ОПЕК. Руският президент лесно и без усилие завъртя руската рулетка, за да усмири САЩ.

Рияд в тази игра изигра ролята на ударен инструмент.

Руският политолог Сергей Марков сподели пред журналисти, като изрази увереност, че Саудитска Арабия демонстративно е обявила на Русия петролна война на базата на тайно споразумение между Владимир Путин и крал Ал Сауд.

По такъв начин Ер Рияд и Москва са заложили капан на своя главен конкурент и опонент — Вашингтон.

Янките отдавна и упорито отказваха да се присъединят към ОПЕК+, агресивно и нагло присвояваха за себе си буквално целия пазар на въглеводоровид, допълни руският експерт. Тази агресия нанасяше вреда както на световните играчи, така и на самите американци.

Никой така и не успяваше да ги научи на дипломатичност и поне по-скромна алчност, а не си струва да се започва световна война с тази цели. Би било глупаво, отбеляза руският експерт.

Изход от положението намерили в Русия. Владимир Путин се договори със саудитская крал и последният чудесно се справи с ролята на обезумял саудитец.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




На пръв поглед атаката действително сякаш била насочена към Русия. Но основният удар бил нанесен по американските компании, добиващи шистов нефт и газ.

След непродължителна борба янките се предадоха.

Бе сключена нова сделка ОПЕК ++. Щатите на този етап не са се присъедили към нея официално, но вече се съгласиха послушно да се придържат към правилата на картела.

Всъщност, оказало се твърде лесно САЩ да бъдат усмирени.

Саудитците изиграха в тази операция ролята на ударните пешки, които всъщност били движени от самия главен комбинатор — Владимир Путин, отбеляза руският експерт.

Коментар на АА

Сергей Марков е професор по политология в МГИМО, МГУ и Руския Икономически Университет, член на Съвета по външна и отбранителна политика /главния мозъчен тръст на Кремъл/, но най-важното смята се за доверено лице на Владимир Путин.

Осмислянето на случилото се на нефтените пазари и унизителното положение в което изпадна Путин, след като се съгласи да намали с 2 милиона барела на ден добива, след като в началото на март отказа да го намали с 300 хиляди, постави Кремъл в изключително трудно положение да даде някакво обяснение или интерпретация на случилото се по начин, който да изглежда ако не печеливш, то поне приемлив.

В този материал, който се смятат за базисен по отношение на руската пропаганда, -разпространява се от Русия днес, Спутник и всички други основни пропагандни канали, Сергей Марков лансира незащитима версия за дълбоко стратегическо планиране на Путин.

Не е нужно специално да се оборват опорните точки в тази статия, защото към тях няма фактология, те носят декларативен характер. Основният им проблем е, че размера на щетите за самата Русия е толкова голям, а в случай с коронавируса и рецесията, толкова унищожителен, че представянето на последствията като планирани от Путин само може да превърне „визайнтийския“ замисъл на Кремъл в анекдот.  /между другото Марков е Председател на Управителния съвет на Руското Византийско Общество.

Ефектът върху руската нефтена индустрия е несравним с този който изпитват в Саудитска Арабия и в САЩ. Каквито е щети да понесат тези страни, буферите с които разполагат както финансови, така и общо системни, са несравнимо по-големи от тези на Русия.

Ясно е кой е печеливш и кой губещ.

* https://bgr.news-front.info/2020/04/24/mat-v-tri-hoda-putin-izpolzva-sauditczite-sreshhu-sashh-yankite-se-predadoha/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *