АкцентАнализи & Алтернативи

IES ENERGY BRIEF: Търговията на българската газова борса замря – какво да очакваме?

Последните седмици търговията на българската газова борса замря. Количествата и цените, на които са изтъргувани някакви количества газ, биха могли да се направят и без газова борса.

На пръв поглед, новите по-ниски цени на природния газ от Газпром би трябвало да доведат до някакво раздвижване на газовата борса, поне в рамките на обемите продавани от Булгаргаз по програмата за задължителни освобождаване на природен газ.

Самата Булгаргаз постоянно намалява цените, които предлагана КЕВР за одобрение. Всяко следващо предложение обещава да бъде последвано от по-ниско, като се очаква цените за началото на месец май да бъдат в порядъка на 23 лева за МВтч.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Нещо чудно, след като реперните цени на спот пазара на борсата TTF паднаха под 6 евро за МВтч при огромно превишение на предлагането пред търсенето.

По-голяма част от търговците започнаха да нагнетяват в очакване за нормализация на търсенето на газовия пазар и повишаване на цените. И тук основната пречка за поредна година са малките капацитети на ПГХ Чирен и десетгодишното забавяне на разширението му. Търсенето на капацитети за съхранение на газ в района е огромно.

Да напомним че петролния и газов пазар, макар и взаимозависими, имат своя специфика.

Отсъствието на търговия на газовата борса е знак за несъстоялата се среща на купувачите с най-добрата им опция за покупка на природен газ.

Още тази седмица могат да се очакват нива от 20 лева на МВтч, които няма как да се реализират, ако няма търсене и с голяма вероятност обемите ще потърсят потребители извън страната. Действително странно, че купувачи предпочитат да купуват по-скъп руски газ през Булгаргаз от 23 лева/МВтч, при положение че връщането на пари не касае новите сделки.

С нетърпение се очаква и включването на предложение от турския газов пазар на българската газова борса, след подписването на междусистемно споразумение.

То бе отложено за пореден път и проблемите този път изглежда са от турска страна или поне за това свидетелства писмото на ЕФЕТ, което и приложено. Но също така е факт, че Булгартрансгаз е прекомерно ангажиран с изграждането на Турски поток през България, което поставя в по-ниска група на приоритет всяка друга сделка, включително междусистемното споразумение с Турция. Мнозина смятат, че то ще стане факт само и единствено след пускането на руски газ по Турски поток за Сърбия.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *