АкцентСветът

Ria.ru: „Самите те признаха това“: пред кой съюз НАТО беше безсилен

(Дез)информация/Анализи

Осем държави, до седем милиона и половина войници и офицери, десетки хиляди танкове и самолети, стотици военни кораби – точно преди 65 години, на 14 май 1955 г., обявиха създаването на Организацията на Варшавския договор. В продължение на 36 години този военен съюз остава единствената сила на планетата, способна да се съпротивлява на Северноатлантическия алианс и не позволява на САЩ и техните съюзници дадоминират в управлението на Европа. Най-интересните и малко известни факти за социалистическия противовес на НАТО – в материала на РИА Новости.

Безядрена стратегия

ОВД се различава от НАТО по това, че въоръжените сили на СССР, Полша, България, Чехословакия, Румъния, Унгария, Източна Германия и Албания (до 1968 г.) са действали като единен добре смазан механизъм. Това е било постигнато чрез редовни съвместни упражнения.

И така, в оперативно-стратегическите маневри на „Запад-81“, проведени от 4 до 12 септември 1981 г., са участвали над 100 хиляди души. Задачата е е била да се пробие вражеската отбрана, без да се използва ядрено оръжие. Основната роля е била дадена на танкове, които в случай на започване на Третата световна война е трябвало да се придвижат през Северногерманската низина и коридора Фулда към Западна Европа. Отзад поддържана от артилерия.

„Ние масово практикувахме тактиката „ огнен чадър “, каза пред РИА Новости полковника в пенсия Алексей Поляков, който тогава е командвал танков взвод.

Ученията „Запад-81” изпробваха Командна система за стратегическо управление и контрол на боя, която послужи за основа на съвременните разработки. В резултат на това мобилността на частите се е увеличила, войските са реагирали по-бързо на промените в оперативната обстановка. Тогава те са започнали да използват високоточни оръжия и армейски самолети. Кулминацията е била кацането на 7-та гвардейска въздушно-десантна дивизия на тренировъчен полигон близо до Минск. Това изисква координирани действия на няколко десетки военно-транспортни самолети във въздуха.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Маневрите сапоразили западните анализатори. Според техните изчисления, ако групата на НАТО наистина трябваше да се защитава срещу силите, участващи в ученията, тя нямаше да издържи повече от четири дни без използването на тактическо ядрено оръжие.

По петите на НАТО

През 1977 г. страните, участващи в ОВД, подписват споразумение за създаването на СОУД – Система за обобщен отчет на данните за противника. Въведена е в експлоатация през 1979 г.Така електронните и космическите разузнавателни системи на СССР, България, Унгария, Полша, Чехословакия, Източна Германия, а също Виетнам, Монголия и Куба работеха заедно. Соцлагера имаше „уши“ в почти всички краища на земното кълбо.

Системата автоматично следи радио ефира на вероятния враг и предава прихващаните съобщения до два компютърни центъра – в Москва и Германската демократична република. Там информацията беше анализирана за ключови думи, които биха могли да представляват интерес за специалните служби.СОУД състави впечатляваща база данни от ключови личности от онова време: политици, военни лидери и големи бизнесмени. Само няколко са имали достъп до него – само най-високите редици на разузнавателните служби на социалистическите страни.

НАТО научи за СОУД само благодарение на показанията на полковник от Първо главно управление на КГБ на СССР Олег Гордиевски, вербуван от британското разузнаване в края на 70-те години. Такива технологии дори не се подозираха на Запад. През 1989 г., след сливането на ГДР и Федерална република Германия, НАТО получи компютърния център в Източна Германия и СОУД загуби половината от капацитета си. В момента няма достъпна информация за текущото състояние на тази система .

Бункер за щаба

Основният принос за военната мощ на ОВД направи СССР. Водещите постове в организацията по правило бяха заети от представители на Съветския съюз, официалният език за комуникация е беше руският. Централата, разбира се, в Москва. Независимо от това, в началото на 70-те те обмисляха възможността да я преместят по-близо до потенциаления театър на военните операции.

През октомври 1972 г. западните медии съобщават, че СССР е започнал изграждането на укрепен подземен център с комуникационна система в близост до Лвов. В града и региона са били изградени бетонни бункери, способни да издържат на прякото попадение на ядрена бойна глава. Там са искали да разположат контролните органи на войските на ОВД.

Западните наблюдатели написаха, че командването на ОВД иска да намали наземните кабелни комуникации, за да реагира по-бързо при извънредни ситуации и да управлява по-ефективно войските в Централна Европа.В резултат на това тези планове са били изоставени, но въпреки това са били проведени срещи на висшия команден състав в Лвов.

Танкове в Прага

Единствената съвместна военна операция на страните от ОВД беше нахлуването в Чехословакия през август-септември 1968 г. и потушаването на антисоциалистическите действия. За целта участваха около 400 хиляди военни, повече от шест хиляди танка, БТР и БМП.

Операцията се наричаше „Дунав”. СССР въвежда 18 мотострелкови, танкови и въздушни дивизии, 22 авиационни и хеликоптерни полкове, Полша – пет пехотни дивизии, а Германската демократична република – мотострелкови и танкови формирования. Унгария се ограничи до една пехотна дивизия, а България до два полка.

„В онези дни трябваше да общуваме тясно със съюзниците в блока“, спомня си главният командир на съветската мотострелкова рота Павел Шкунов. „Имах възможност да разговарям с полския капитан. Той внимателно подбра думите си и каза, че не всички негови другари одобряват въвеждането на танкове в Прага, въпреки че те се подчиняват на заповедите. Обикновените войници бяха далеч от политиката.”

До 1968 г. в Чехословакия няма съветски войски – единствената в ОВД. След потушаването на Пражката пролет СССР разгръща тук голям армейски контингент – до 130 хиляди войници и офицери. Споразумението за това се е превърнало в един от основните военно-политически резултати от Дунавската операция.

Съвместните действия на военнослужещите от различни страни бяха признати от ръководството на ОВД като ефективни, но организацията понесе първите загуби: Албания напусна блока.

Коментар на АА

Годишнината от основаването на Варшавския договор бе повод за поредната битка на историческите наративи, особено в контекста на признанието, което Путин направи, че разпада на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век.

Логиката на този „прочит“ на агенция РИА е да ви убеди, че Варшавския договор и СССР военно са победили, но политиците са ги предали.

Но изложението, доколкото е базирано на спомени на реални участници в събитията, дава възможност да се разберат истинските намерения. Както се посочва ученията Запад 81, които са едни от най-мащабните изобщо, са тренирали нападение с танкове на Запад, а не отбранителни операции.

По традиция разказът се гарнира и с приказка за някое чудо или изобретение, без аналог на Запад, което показвало превъзходството на Варшавския договор над НАТО.

И накрая тези интерпретации целят и да пренесат в днешния ден тогавашния „оптимизъм“ и логика на противоборство срещу НАТО. И сега Русия провежда най-мащабните учения в Европа, но от това нивото на технологическото насищане и най-вече възприятията за страната като производител на съвременна техника и днес и като потенциал за бъдеще, не се променят от силно към по-малко негативни.

В същност единствената реална операция на Варшавския договор бе окупацията на Чехия, на свой член.

Това казва всичко.

https://ria.ru/20200514/1571393207.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Ria.ru: „Самите те признаха това“: пред кой съюз НАТО беше безсилен

  • Excellent weblog here! Additionally your website quite a bit up fast!
    What host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink
    in your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *