Алтернативи & Анализи: Проектът Мултигруп – българският Кабал

Част 1

Не търсете думата „кабал“ – означава тайно съзаклятие от хора обединени от частни интереси, които реализират чрез тайна мрежа от договорености и действия. Най-често се използва у нас в съчетания кабална зависимост или подчиненост, когато се търси обяснения за действия породени от неявни зависимости и интереси. Ще кажете конспирации, конспиративни теории, прочетете този текст, за да се убедите у нас се реализира руския модел на управляема или фасадна демокрация.

Не сте избирали нито Пеевски, нито Доган, нито Гешев, но те реално управляват. Борисов също управлява, но вие не сте гласували да говори за „тулупи“, „пунта мари“, „мисирки“.

Но ако проследите пътя на парите, свързаността на действията, невидимото става видимо, както каза Калин Манолов.

След смяната на Валентин Златев начело на търговеца Лукойл България, настъпиха събития, чието реално значение и тежест едва сега се осветляват в контекста на изненадващата промяна в регулацията на акцизните складове и регистрацията на складовите базии продуктопроводакато отделни акцизни складове.

Борисов е видимото лице, но с все по-малка власт и в никакъв случай не е Главният. Още им е нужен Борисов, защото ако Корпулентният поиска властта сега, като знак за окончателния триумф на модела Мултигруп,  нещата могат да излязат извън контрол. Не че жандармерията, полицията и прокуратурата няма веднага да се опитат да се саморазправят с опонентите, но все пак сме в ЕС, в НАТО. А Борисов е приемливото лице за Запада. Нито Доган, нито Пеевски могат да имат шанс в това отношение.

Във властовата мрежа – Кабала – на проекта Мултигруп влизат политици, бизнесмени, финансисти, магистрати, медийни играчи и други социално, политическо и бизнес значими фактори. Точно, както бе замислена в края на 80-те години от ДС и номенклатурата на БКП, тя функционира чрез, но паралелно на държавните институции.

Не, не това не са класическите мафиоти, с пурите и лъскавите коли, по нощни заведения, които знаехме от 90-те години. Новите „босове и гангстери“ носят костюми, охранява ги НСО /извън всякакви правила и процедури/, разполагат със свои медии, имат „свои“ хора на практика във всички партии и институции. Постовете на високите места на практика се договарят между клановете, включително и министрите в правителството.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Не и в прокуратурата – там всичко се контролира от едно място. Хората на Борисов са на практика изолирани, за да не може той да има реципрочно влияние, както Пеевски има в правителството.

Тези мрежи на зависимости и интереси не са само местни, те са договорени и в тях участват висши кръгове в Русия, при това със степен на автономност спрямо оригиналния модел на Путин.

През контрола си върху официалните ни власти у нас проектът „Мултигруп“ се свърза и с европейската бюрокрация и със западните на партньори. В българския Кабалняма отчетлива йерархична структура, но най-важните и звена и субмрежи на влияние се намират в режим на съподчиненост така, че няколко ключови играчи да могат да се договарят и да решават най-важните въпроси в съгласие помежду си. Точно както главите на най-важните семейства на мафията се договарят помежду си.

Измислиха модела Мултигруп, за да могат да контролира богатството и ресурсите на държавата, дори в случай на загуба на политическата власт и липса на разбирателство със Запада. Луканов още не беше се споразумял със Световната Банка и Международния Валутен Фонд.

Схемата „Мултигруп“ не беше единствения вариант, имаше и Г-13, Клуб „Възраждане“, Планът „Тексим“ и т.н., но наследниците на Павлов, имаха шанс, че са силни в службите и в прокуратурата и че Доган избра Пеевски за главната роля. Илия Павлов загуби живота си и защото не изпълни задачата си по време на правителството на ОДС – независимо от това, кой е на власт, Кабалът да контролира ситуацията.

Пеевски също не успя отведнъж. Провали се през 2013 година, но от тогава системно плете своите мрежи и както виждате днес е Дарител, има почти 30 процента „рейтинг“ /нищо че е виртуален и платен/, има тотален контрол върху правителството, по-голям от този на Борисов и най-вече не носи отговорност за неговите действия.

„Паякът“ контролира службите – през ДАНС контролира и военните, овладя КТБ и на практика контролира всички български банки. На практика няма бизнес и кешови потоци, които ако пожелае да не може да узурпира през „триадата“– НАП – прокуратура – КПКОНПИ.

Овладяването на последните огнища на съпротива и в съдебната власт е факт. Отново през прокуратурата, която уж трябва просто да бъде страна в съдопроизводството, а главния прокурор на практика кадрува и репресира съдии. Успя да си направи „специализиран“ съд, в който назначи свои доверени лица.

В началото на 90-те години, проектът Мултигруп успя да изключи защитните система на държавата, като изолира или овладя – икономическа и криминална полиция. Днес шефове на служби са техни, кадрите им се готвят в техни университети. Школата в Симеоново е ковачницата на кадри на модела „Мултигруп“.

Самата идея, че някоя у нас може да разследва Пеевски или Доган изглежда налудничава. 

И не само тях – Цацаров, Гешев, и още една дузина от топ магистрати, поне докато са „верни“, могат да бъдат сигурни че имат безсрочен имунитет, такъв какъвто никой действащ политик няма и никой закон не може да им даде. Един бивш главен прокурор беше разследван за две убийства и …. Правосъдие не го лови.

Втората линия на контрол бе медийната власт, която нямаха през 2013 година. Защото битката на наративите е ключова за овладяване на масовото съзнание и за печелене на избори. Ето две от три централни телевизии са в техни ръце – Нова ТВ и БНТ, третата „гравитира“. В допълнение повечето кабелни телевизии, новинарски и спортни /за „фенската“ маса/ сайтове, да не говорим печатните медии съществуват само защото са вързани към Кабала.

В официални новини на централни медии вече е нормално да се започва с апотеоз на „Дарителя“ и обръщения от Неговото име до Народа. Обърнете внимание, повечето им медии не се финансират от „техните“ лични средства, а от кредити през банки, които никога няма да бъдат върнати. Министерствата влагат бюджетни и евросредства в „контролираните“ медии.

Имат и „постижения“ в социалните мрежи, където разполагат с ударни тролгрупи, които могат да постигнат, макар и временно и все по-илюзорно, „превъзходство“ в мненията под всяка значителна статия, пост, коментар или анализ. Но нямат шанс да подчинят интернет пространството, въпреки че през ДАНС и под завесата на „борбата с кибертероризма и фалшивата информация“ успяват да затормозят свободата на изразяване в основните социални мрежи.

В същото време по официалните медии тече първокласен „фейк„ от „най-високо място“. Спомнете си думите на премиера че САЩ и ЕС „одобрявали“ Турски/Балкански поток. Всява се паника през катастрофични вести за 30 хиляди загинали за ден, и прогнози за „яко ще умрат“ за държат в подчинение обществото по време на кризата с коронавируса.

Използваната формула е „забавления плюс пропаганда“. Шоу след шоу. Само неколцина правилни журналисти и коментатори в „бял“ списък в кадър.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *