Светът

IES ENERGY BRIEF: Черният понеделник на дълбоко потапяне на суровия петрол

April, 2020, seekingalpha.com

Резюме

Спадът на цените на суровия петрол в силно отрицателна територия беше предизвикан от изтичането на майските договори за бенчмарка WTI.

В края на м. април  имаше огромно натрупване на спекулативни собственици, които не можеха да поемат физическата доставка и липсата на търговски купувачи поради пандемията от COVID.

Цените вероятно ще се върнат до $ 20 – $ 25, но USO /„борсово търгувана стока“ или ETF, защото тези инструменти инвестират във фючърсни договори – което точно прави USO/ трябва да се избягва поради екстремните му разходи.

Добиващите суров петрол са по-добрият начин да се залага на по-високи цени на петрола, но най-добрият залог изглежда са танкерите с капацитет за съхранение.

Глобалният добив на петрол може да намалее до търсенето на петрол поради ниските цени и пандемията от COVID.

Членовете на Core-SatelliteDossier имат идеи и насоки.

Договорите за суров петрол за предходния месец са – 35 долара за барел. Това е, най-лошият ден за суровия петрол в историята. Стоката направи (на пръв поглед) невъзможното: падане над 100% за ден. Всъщност суровият петрол е спаднал с 260%, което прави предишния рекорден спад от 1991 г. 35% да изглежда като дребен крах.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Това означава, че на желаещите да купят договори за суров петрол през май, на практика се плащат $35 000 за това (един договор е за 1000 барела). Договорите за юни остават на 21 долара, което означава, че тези купувачи могат не само да спечелят 35 000 долара авансово, но още $21 000, като продадат юнските договори срещу физическата им позиция през май. Разбира се, такава търговия е ограничена до капацитета за съхранение. За щастие има няколко компании, които са в състояние да го направят.

Преди да обсъдим тези възможности на енергийния пазар, нека се задълбочим в това какво точно се случи в края на април.

Нарушен фючърс договор

Важното е, че сегашната цена от 35 долара за суровия бенчмарк WTI за май  не е основна. Общият спад е виден, но е важно да се отбележи, че суровият петрол за юни остава 21 долара, което означава, че спадът е изолиран от договора за май.

Със суров петрол около диапазона от 20 до 30 долара, много инвеститори купуват петролни ETF-та като петролен фонд на САЩ (USO), за да „купят потопа“/ Да се възползваш от отстъпка или временно по-ниски цени, за да закупиш акции или други инвестиции на пазар, който расте/. Както можете да видите по-долу, неизплатените акции на този ETF и неговия ливъридж партньор (UCO) се покачиха рязко през последните месеци:

Този първоначален натиск върху продажбата се превърна в нещо много по-лошо. Търговците, които не желаят да притежават 1000 барела физически петрол, трябва да продадат позицията си преди изтичането, което е на 20 април. Докато денят продължи, всички спекулативни позиции трябваше да бъдат затворени, независимо от цената. Търговските позиции обикновено съставляват по-голяма част от пазара и купуват на по справедлива стойност, но тъй като там има свръхпредлагане от суров петрол, поради COVID, пристигат по-малко търговски купувачи. Това превърна майските договори ефективно в „горещи картофи“ и настъпи най-големият ценови срив в историята. Това се засили от значително увеличение на маржинколове /принудително затваряне на позиция при срив на цената/, тъй като вероятно за повечето търговци, които търгуват дълго време, тези договори в понеделник 4/20 следобед  се нарушиха.

Тази дата вероятно ще бъде записана в историята като още един урок за клопките на левъриджите и за структурните въпроси с фючърсни борси.

Международната агенция по енергетика /IEA очаква търсенето на суров петрол да спадне с 23 mbpd на годишна база през това тримесечие. IEA очаква петролът бързо да се възстанови, но докато вирусът е жив, търсенето на петрол ще бъде изключително ниско, тъй като хората избягват пътуванията и използването на енергия е слабо. Поради неотдавнашната сделка с ОПЕК, се очаква доставките на петрол да спаднат с рекордните 12 mbpd, което все още ще остави свръхпредлагане от 10 mbpd или повече.

В САЩ има общ капацитет за съхранение на суров петрол от 653 милиона барела, с 374 милиона барела в момента, съхранявани към 10 април. През последните няколко седмици е имало 10-19 милиона барела седмично надграждане, което означава, че капацитетът ще се запълни до 18 седмици, ако процесът остане на 15 милиона барела седмично.

Това което се казва, че ако намаленията на ОПЕК не са толкова крайни, колкото се надяват и капацитетът на разположение е по-малък, отколкото се предполага, капацитетът на съхранение може да бъде попълнен по-бързо. Тъй като качеството на данните в Китай и повечето други страни, съхраняващи петрол, е лошо, не е известно колко време ще отнеме глобалното съхранение да достигне своя връх. Въпреки това, данните на САЩ вероятно могат да бъдат екстраполирани в чужбина, за да се прецени колко време ще има преди запълването на капацитета.

Този сценарий накара компаниите с капацитет за съхранение да реализират изключителни печалби. Тези маржове на печалба се отразяват във фючърсната крива на суровия петрол. Колкото по-далече гледаме на кривата, толкова по-висока е договорната цена за суровината. Това позволява на компаниите за съхранение да купуват физически нефт и да продават договори с по-дълъг срок за значителна печалба.

Ако купувате краткосрочни договори за суров петрол и не искате да вземете физическа доставка, трябва да продадете и преобърнете позицията си на по-висока цена. Това е ефективно плащане за тези, които съхраняват петрол и е основната причина за срива на 20 април (много продавачи и малко физически купувачи). ETF на USO прави това механично, което му осигурява приблизително 20-30% месечно събрани разходи днес, което го прави ужасен начин да се спекулира с цените на суровия петрол.

По-малко рискови са танкерите за суров нефт. Тези компании получават прекомерни такси за съхранение на петрол и много от тях все още търгуват на ниски цени.

Обикновено цените на акциите им са положително свързани със суровия петрол, тъй като те печелят от по-голямото търсене в световен мащаб. Въпреки това, връзката е станала отрицателна през последните седмици, тъй като тези компании печелят от по-ниските цени на суровия нефт за предния месец (и по-високото Контанго – ситуация, при която фючърсната цена на дадена стока е по-висока от спот цената на договора днес).

Както можете да видите по-долу, това „преобръщане“ се случи в средата на март в началото на мерките за спиране на COVID (вижте танкерите „краткото контанго“ срещу „дълго контанго“ на Петролния фонд на САЩ):

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *