Светът

Ngv.ru: „Северен поток 2“ върви към завършването си

(Дез)информация/Анализи

Според сателитни снимки на Planet Labs inc., Участъци от тръбопровода са преместени до пристанището на Мукран, оборудвани с товарен кран. На 5 км от пристанището се намира руският кораб за полагане на тръби „Академик Черски”, който пристигна в Калининград в началото на май.

„Продължаващите дейности на пристанище Мукран в разгара на локализацията на коронавирусната пандемия подчертават стратегическото значение на проекта. Съоръжението, разположено на остров Руген, на около 300 километра (326 мили) северно от Берлин, е ключовият логистичен център на „Северен поток 2”, който започна да приема участъци от газопровода през 2016 г. “, пише агенцията.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




През декември 2019 г. САЩ наложиха санкции срещу изпълнители за изграждането на този газопровод, както и на „Турски поток“. В резултат на това главният изпълнител на Газпром – швейцарската компания Allseas, спря работа в Дания. Поради липсата на съдове, които биха могли да завършат тръбопровода, инсталацията му се забави.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че Русия е в състояние да завърши изграждането на „Северен поток-2“ самостоятелно, но това ще отнеме още няколко месеца. Според него строителството ще приключи в края на тази година или в началото на следващата.

Коментар на АА

Новините от немското пристанище Мукран трябва да се възприемат на фона на решението на германския регулатор, потвърдено от властите на страната, че няма да има изключение при третирането на статута на сухопътното продължение на „Северен поток 2“ в Германия – газопровода Югал,  той ще може да бъде използван от Газпром само на 50 процента от капацитета, което прави невъзможно постигането на заложените прогнозни приходи.

Самото завършване на последния морски участък на Северен поток- от комбинация от Академик Черский, който не е пригоден за много по-тежки тръби с диаметъра 48 инча за морско полагане, и стикована към него товарна платформа, предполага и монтиране на допълнително оборудване за прецизна геолокация.

http://www.ngv.ru/news/severnyy_potok_2_blizok_k_zaversheniyu/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *