IES ENERGY BRIEF: PDVSA разчита на драматични промени за възраждане добива на петрол във Венецуела

Каракас (Bloomberg) – Новото ръководство на PetroleosdeVenezuela SA/PDVSA – държавната венецуелска компания за нефт и природен газ/ обмисля основен ремонт, който би могъл да накара компанията да оптимизира своя петролен бизнес и дори да изостави десетилетния държавен монопол, според източници, запознати с въпроса.

Предложението, очертано в документ, притежаван от Bloomberg и датиран от март 2020 г., е разработено от новоназначения ръководител на PDVSA AsdrubalChavez, който сега е в състояние да го изпълнява, според източниците, които поискаха да останат анонимни, тъй като въпросът е частен.

Съгласно предложената структура, държавната енергийна компания би премахнала своята десетилетна политика за държане на мажоритарна собственост в съвместните си предприятия. Според документа, компанията също ще заложи на маркетинг за петрола си. Проектът все още подлежи на промяна и тепърва ще бъде представен на борда на компанията, казаха източниците.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи Чавес – бивш министър на енергетиката и ръководител на американското рафиниращо съоръжение Citgo – за нов ръководител на PDVSA. Той също назначи дългогодишния си съюзник Tareck El Aissami  за министър на петрола в страната, тъй като сривът на цените на суровия и американските санкции влошиха дефицита на бензин в цялата страна.

PDVSA не отговори на множеството искания за коментар.

Планът, който се изработва от една година, призовава PDVSA да разформирова нефирмените филиали и да обедини европейския си бизнес в едно базирано в Русия звено, казаха източниците.

На теория реорганизацията ще изисква настоящите венецуелски енергийни закони да бъдат променени с одобрението на Учредителното събрание/Народно събрание, парламент, орган, подпечатващ законите и лоялен към режима. Въпреки че е вероятно да бъде одобрен, на парламента липсва някакъв вид признаване в международен план, което може да попречи на плановете за чуждестранни партньорства или инвестиции.

Ето какво още се предлага:

Компанията се надява да добива 1 милион барела на ден в краткосрочен план, в сравнение с текущия прогнозен добив от 660,000 барела на ден;

Половината от 24-те филиали на PDVSA ще бъдат закрити, включително строителни и селскостопански проекти;

Чуждестранните офиси и активи в Еквадор, Боливия, Уругвай, Парагвай и Аржентина трябва да бъдат продадени, оставяйки само някои съществуващи клонове в Карибите и САЩ.

Международните партньори на почти половината от 46-те съвместни предприятия ще поемат мажоритарния контрол.

Най-продуктивните съвместни предприятия  на PDVSA, като Petromonagas на Rosneft, Petroviar на Chevron, Sinovensa на CNPC, ще останат недокоснати. Полетата, управлявани само от PDVSA, ще бъдат отворени за чуждестранни инвестиции.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *