Светът

IES ENERGY BRIEF: Търсят строители за газопровода EastMed

by Ed Reed,  30/04/2020, energyvoice.com

Компанията IGI Poseidon покани компании да представят планове за офшорните части на предлагания газопровод EastMed, който ще се движи от югоизточното Средиземноморие в Европа през Гърция и Кипър.

В изявление на гръцката DEPA се казва, че се търсят заинтересовани страни да извършат работа по проекта с цел предварително да се изберат двама кандидати.

DEPA заяви, че планът е за инженеринг, доставки, строителство и монтажни работи (EPCI), които  да бъдат извършени в четирите части на връзката. Това ще продължи до 1470 км, каза DEPA, с бюджет от около 3 милиарда евро ($3.3 млрд.).

След като бъдат избрани изпълнители, ще започне подготовка. Това ще включва преразглеждане на FEED /FEED е основен инженеринг, който идва след идеен проект или проучване за осъществимост. Дизайнът на FEED фокусира техническите изисквания, както и грубите инвестиционни разходи за проекта. FEED може да бъде разделен на отделни пакети, обхващащи различни части от проекта. Пакетът FEED се използва като основа за наддаване на договори за фаза на изпълнение ( EPC , EPCI и т.н.) и се използва като основа за проектиране/ и цялостно планиране на проекта, преди да бъде представена фиксирана оферта. Той може също да бъде посочен като предпроектно планиране, предварително изследване, анализ на осъществимостта или ранно планиране на проекта, ранни инженерни и проектни работи (FEED) и подробни проучвания и картографиране.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тръбопроводът ще може да пренася 10 милиарда кубически метра газ годишно и е определен за проект от общ интерес (PCI) от Европейския съюз. Комбинираните участъци на брега и на морето ще включват дължина от около 1870 км.

IGI Poseidon, консорциум, включващ DEPA и италианската компания Edison, заяви, че ще инвестира 70 млн. Евро ($76,4 млн.) в проекта за развитие и планиране, за да достигне до момент, в който може да бъде взето окончателно инвестиционно решение (FID).

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис определи тръбопровода че е „от стратегическо значение не само за Гърция, но и за цяла Европа“.

Министърът продължи че одобрява поканата за изпълнители, като каза, че това се случи въпреки катаклизмите, причинени от пандемията на коронавирус. „Като правителство и като министерство ние изготвихме и стриктно прилагаме цялостен план, който гарантира диверсификацията на енергийните източници и маршрути и защитава енергийната сигурност на страната ни.“

През януари DEPA подписа писмо за намерение с Energean Oil & Gas за закупуване на 2 млрд. куб.м газ годишно от офшорни находища в Израел.

Въпреки че е постигнат напредък по проекта EastMed, Турция продължава да се противопоставя на тръбопровода и е подписала споразумение с правителството, базирано в Триполи, Либия,  което разделя офшорната зона.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *