АкцентРегионът

Tass.ru: Захарова смята, че разделението на вярващите на Балканите може да доведе до големи катаклизми

(Дез)информация/Анализи

Опитите за външно въздействие с цел разделяне на православните вярващи на Балканите могат да доведат до големи катаклизми в региона. Това съобщи в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„На 19 май Държавният департамент на САЩ отбеляза, както те подчертаха, важността на зачитането на правата на човека в религиозната сфера и подкрепи тежките мерки на черногорските власти [по отношение на Сръбската православна църква (СПЦ)]. Подобни изявления, от наша гледна точка, показват, че църковните теми се разглеждат във Вашингтон чисто през призмата на геополитиката “, каза Захарова. „Съществува неприкрито желание да се раздели православният свят, да се разруши целостта на духовното пространство на Балканите.“

„Убедени сме в необходимостта да разрешим всички въпроси, всички възникващи проблеми в конструктивен диалог в съответствие със стандартите и правилата и нормите, заложени в международните документи, като същевременно се спазват законните права на каноническата църква и вярващите“, каза дипломатът.„Пренебрегването на тяхното мнение, както и изкуственото разделение на вярващите хората, особено безскрупулната външна намеса, всичко това е изпълнено с големи проблеми и дори сътресения, които лесно могат да затрупат региона.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тя подчерта, че поредният скок на напрежението в Черна гора предизвиква сериозна загриженост за Русия.

За ситуацията със СПЦ

В нощта на 12 май прокуратурата на Черна гора задържа епископана Будимлян-Никшич Йоаникий, както и свещеници от епархията по обвинение в нарушаване на епидемиологичния режим. На следващия ден в цялата страна започнаха масови протести, които завършиха със сблъсъци със служители на реда. 26 служители на реда и трима граждани, сред които седемгодишно дете, са ранени, 62 души са задържани.

Преди коронавирусната епидемия енориашите на СПЦ в Черна гора проведоха масови митинги в знак на протест срещу притискането. Причината за недоволството беше приемането от парламента на страната в нощта на 27 декември 2019 г. на закона „За свободата на религията и вярата и правния статус на религиозните общности“.
На 28 декември законът беше подписан от президента на Черна гора Мило Джуканович. Джуканович обвинява СПЦ, че се опитват да поддържат религиозен монопол в страната. Той каза, че ще търси автокефалия за черногорската църква по примера на Украйна. Именно в рамките на създаването на нова църква кабинетът на министрите на Черна гора прие чрез парламента закон за религиозната свобода, който предвижда изземването на църковната собственост от СПЦ. Говорим за повече от 650 светилища, включително известния в православния свят манастир Острог.

Коментар на АА

От текста се разбира че духовното пространство на Балканите е една цялост. С невъоръжено око се вижда, че това е опорна точка в претенцията и политиката на Москва за влияние през православната църква на Сърбия върху целите Балкани.

Черногорската и Македонската православна църква търсят своята автокефалия, за сметка на Сръбската и съперничеството между Константинополската Вселенска Патриаршия и Московската Патриаршия достигна измерения на разкол.

Тази позиция на говорителката на руския МИД не изненадва, новото е че говори за сътресения и „големи катаклизма“, което преведено на езика на руската хибридна война означава че новата задача на руските специални служби и православните „агенти“ е да организират размири, а на руските медии да се включат активно в информационната война.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/8531373

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *