BGR.NEWS-FRONT.INFO: Европа обърна гръб на САЩ и тръгва към сближаване с Китай

(Дез)информация/Анализи

Съдейки по последните проучвания, след избухването на епидемията мнението на европейците за Съединените щати се е влошило осезаемо — не без помощта на скандалните изявления на Доналд Тръмп, пише Business Insider. Междувременно много жители на ЕС започнаха да се отнасят по-добре към Китай. Благодарение на своето икономическо влияние Пекин бързо укрепва позициите си в отношенията с европейските правителства.

При президента Доналд Тръмп САЩ губят позициите си на международната сцена, съобщава Business Insider. Все повече европейски страни виждат Китай като бъдещия световен лидер.

Според изданието тези промени могат да се видят в последните анкети, които показват, че мнението на европейците за Америка се е променило към по-лошо след избухването на пандемията от коронавирус.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Така според проучването, публикувано в Германия, по-голямата част от анкетираните, 76%, са заявили, че са започнали да се отнасят по-зле към САЩ. В същото време само 36% от участниците в проучването са започнали да оценяват Китай по-негативно.

Друго проучване, проведено от британски експерти, показа, че жителите на Обединеното кралство са започнали да се отнасят по-зле към Съединените щати с появата на пандемията. В края на април аналитичната платформа YouGov попита британците: с кого Лондон трябва да развива отношенията си по-активно — със САЩ или Европа. 35% от анкетираните подкрепиха Европа, докато едва 13% подкрепиха Америка, и това въпреки брексита.

Коментар на АА

Поредната статия препечатана от западно издание, извън контекст, със силно пожелателно твърдение, че ЕС обръща гръб на САЩ. Ситуацията с коронавируса е извънредна и като такава тя не може да бъде пътеводител към дългосрочни и устойчиви нагласи, камо ли към диагностика на негативни промените в обществата в ЕС към САЩ, съответно на подобряване на отношението към Китай. Със сигурност европейския и американския елит споделя съмненията си за ролята на Китай в тази епидемия, не случайно и мерките за защита на ключови сектори на икономиката от китайски инвеститори – само в Германия бяха отделени над 100 милиарда евро за предотвратяване на враждебни придобивания от китайски компании.

Тези и подобни снимки на мненията в ЕС започнаха още при идването на Тръмп на власт, който предизвика първоначално недоумение, след което отрицание у мнозина европейци. Факт е че устойчивия фактор в трансатлантическите отношения – Конгреса на САЩ, временно отсъства и не балансира изявите на Тръмп.

По същата матрица на мислене и пропаганда кремълските хибридни войници извеждат от разногласията в ЕС по време на пандемията и натрупаното напрежение сигурна прогноза за разпада на ЕС и излизането на Испания и Италия от него.

https://bgr.news-front.info/2020/05/26/evropa-obrna-grb-na-sashh-i-trgva-km-sblizhavane-s-kitaj/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *