АкцентСветът

Поради липса на доказателства кремълските пропагандатори фабрикуват несъществуваща подкрепа за Путин и за Кремъл

https://ria.ru/20211014/gaz-1754648400.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Освен „Русия днес“ и „Спутник“, център на руската пропаганда е официалната руска агенция РИА „Новости“, която е пряко свързана и с руските служби. Напоследък зачестиха материали, които се създава фалшива картина на обществените настроения у нас. В посочения в линка материал се твърди, че „Българите предложиха да разрешат газовата криза в Европа с помощта на Крим“. Тази практика на измисляне на несъществуваща подкрепа навлиза все повече в арсенала на хибридни инструменти на Кремъл. След като няма факти, трябва да ги измислим.

В първия етап на тази пропагандна операция, „източниците“ бяха не толкова известни сайтове или традиционни русофилски медии, политици, често се цитираха Волен Сидеров и Румен Петков. Но това вече не е достатъчно, цитираните русофилски политици се самомаргинализираха и дискредитираха, което наложи РИА „Новости“ да премине към „източници“ от средите на демократичните медии, като Дневник и Факти. Не, не си мислете, че става въпрос за статии или авторски материали в тези издания. Напротив, цитирането на писано и казано от уважавани автори с техните имена, няма как да предизика възражения, най-малкото защото зад тяхната публикация стои редакцията, която гарантира елементарни стандарти на журналистическа етика, т.е. може да се проследи верига на отговорността. 

Ето защо, пропагандистите в Москва залагат на анонимни „читателите“, като източник на обобщаващи мнения за българите, зад които няма гаранция, че не се крият сътрудници на самите руски пропагандни издания.

Ето как се стига до заглавията, че едва ли не „читатели“ на „Дневник“ настояват, че за да се преодолее настоящата ситуация в Европа с покачването на цените на газа, ЕС трябва да промени курса на отношенията си с Русия. 

Миналата седмица по време на пленарна сесия на Руската енергийна седмица, президентът Владимир Путин отбеляза, че Москва е увеличила доставките на газ за Европа с 15 процента. Допълни и, че са готови да увеличат допълнително доставките. Но пропусна да отбележи, че доставките през Украйна, през същата тази седмица, са силно съкратени и количествата, които се доставят в Европа, са по-малки, от количествата, които се нагнетяват в газохранилища в Русия.

Кулминацията на РИА „Новости“ е в цитат от анонимен източник, наречен от агенцията „коментатор“, че е намерена златната формула за решение на газовите проблеми в ЕС – „повече газ срещу признаване на Крим“.  Ето и част от цитати на РИА „Новости“ на казаното от „коментатора“ в „Дневник“.

„Въпросът за руския газ трябва да бъде решен в съответствие с принципите на демокрацията – да се организира обща анкета на жители на градове и села в ЕС: който иска руски газ – ще го получи, който не иска – няма да го получи“. Не обичаш Русия, мръзнеш.

„Европа не е готова за енергийна независимост. Сега се занимаваме с последиците от действията на неграмотни или корумпирани политици“, добавил друг потребител.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Още по-комична е ситуацията с подобен материал в сайта Взгляд.ру, който отново се позовава на РИА „Новости“ и в който авторите цитират други анонимни коментари, но този път във форума на Факти.бг. Изобщо сайтовете Факти и “Дневник”, са любим източник на „разяснителни“ мероприятия, които трябва да докажат, че „българите“ и „България“ еднозначно стоят на позициите на Кремъл.

Според „Взгляд“, читателите на българското онлайн издание са оценили „високо действията на Русия в ситуацията с газовата криза в Европа“. Дума няма за гнева на потребителите, срещу стратосферните цени, срещу спряните заводи, загубените доходи.

За да не губят време читателите на Взгляд в самостоятелни разсъждение и оценки на ситуацията, от Центъра направо спускат крайното съждение, отново от името на анонимните читатели на българските интернет издания : „въпреки обвиненията в изнудване с доставките на газ и „Северен поток 2“, западните инвеститори не бързат да напускат „Газпром“, което показва правилността на избрания от Москва път“. От класическата пропагандна матрица тук отсъстват само конгресните вметки – бурни ръкопляскания със ставане на крака.

Още веднъж за да разберете отчаянието на кремълските пропагандатори, цитатите не са от публикации на автори в тези сайтове, а от форумите в които се подвизават анонимни коментатори, чийто полет на мисълта е безграничен.

Самолюбието на Кремъл изглежда няма предели – целият свят, вместо да е угрижен за сметките си и проблемите, се радват по севернокорейски с възгласи –  „Акциите на„ Газпром “скачат нагоре!“, „Браво, Путин“.

Би било нереалистично, ако зад тази груба и откровено примитивна пропаганда на РИА „Новости“ не прозираше и желание да се натрият носовете на дръзналите да потърсят енергийна независимост и диверсификация от руския газ страни и компании. Посланието на кремълските пропагандатори е еднозначно, от САЩ няма да ви помогнат, нито ТАНАП ще натоварен напълно. Универсалният виновник за всичко са САЩ, особено за спирането на Южен поток – жалък опит на Кремъл да прикрие собствената си импотентност. Истинската причина за спирането на Южен поток е анексията на Крим и санкциите, които принудиха Газпром да разчита на западния си партньор Ени за финансиране на по-голям от предвидения дял и последвалия отказ. Газпром, ако искаше, можеше да финансира сам целия Южен поток, но не можеше да осигури нито финансиране, нито политическа подкрепа, след като прегази международното право и анексира Крим. 

За това не се чудете, че РИА „Новости“ и другите пропагандни рупори разчитат на анонимни писания във форумите, на пишещи под псевдоними, за да компенсира липсата на доказателства за безкритично русофилство на българския народ. Москва си създава виртуална картина на всенародна подкрепа на действията на Кремъл, защото очевидно откритото русофилство не печели симпатиите на българските избиратели. Провалът на русофилските партии на изборите, които твърдяха че 80 процента от българите са русофили, дори на партии с по-ярко изразени руски симпатии, не оставя място за съмнение за истинските чувства на българите.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *