Светът

Rbc.ru: Сурков обясни заминаването си от Кремъл

(Дез)информация/Анализи

От 2013 г. Сурков работи по украинското направление в Кремъл, но е сметнал за невъзможно да продължи тази работа в условията на „променения контекст“. В бъдеще той възнамерява да продължи политическия дебат „по кръчмите”.

Владислав Сурков, бивш помощник на президента, обясни оставката си с „променящия се контекст“. Той говори за причините за напускането на поста в интервю с директора на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, което е публикувано в портала „Актуални коментари“.

„Все пак се занимавах предимно с Донбас и Украйна. Контекстът се е променил така да кажем. Тоест в крайна сметка трябваше да продължа да се занимавам с тях. Но с променен контекст “, каза той.

Сурков потвърди, че е искал да напусне Кремъл от дълго време, поне от 2013 г. „Още тогава разбрах, че нямам място в системата. Разбира се, създадох тази система, но никога не бях част от нея. Това не е проблем на системата, това е моят проблем. Чувствам се отчужден. Не защото не харесвам нещо. Напротив. Просто не мога да се занимавам с едно и също нещо повече от пет години „, каза той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




През 2013 г., разказва Сурков, той е направил опит да напусне държавната служба, но се е върнал и поел украинското направление. „Още тогава се усетих, когато още нищо не се случваше, че ще има истинска битка със Запада. Сериозна. С жертви и санкции “, обясни той. След пет години обаче започна „естественото инхибиране на този проект“.

Сурков потвърди, че не планира да се връща на работа в Кремъл, но ще продължи да се интересува от политика. „Тъй като все още нямам кой знае каква работа, ще практикувам малки политически форми. А именно: кухненски дебати. Или изяви „по кръчми“ за непознати приятели“, каза бившият помощник на президента.

Сурков отказа да говори за бъдещите си перспективи за работа.

Сурков е работил в президентската администрация общо около 17 години. През септември 2013 г. той става помощник на президента и оглавява отдела за сътрудничество с ОНД. Той наблюдава проблемите на социално-икономическото сътрудничество с Абхазия и Южна Осетия, както и разрешаването на ситуацията в източна Украйна. По-рано, през 2011 г., Сурков е бил заместник-председател на руското правителство, а от 2012 г. е ръководител на правителствения апарат.

В края на януари стана известно, че Сурков подава оставка, но Кремъл не я потвърди официално няколко седмици. Указът за оставката на Сурков Владимир Путин подписа едва на 18 февруари.

Коментар на АА

Очевидно етапът Сурков, с неговота хард линия на идеологизиран и агресивен подход към Украйна е изчерпал своето значение. Козак е по-договороспособен, най-вече защото е ориентиран към резултат.

По същество нищо съществено не се променя в политиката на Русия към Украйна, просто Сурков беше за видимо индоктриниран подход, докато Путин има нужда, особено в условията на санкции и нужда от оправяне на отношенията със Запада от по-мек подход.

Тези, които си мислят, че Сурков ще излезе от активната политика,  вероятно грешат, тъй като той е потребен на Путин и заради чеченската връзка.

Очаква се рязко изостряне на ситуацията около Украйна и Донбас, което отново може да върне Сурков в по-предни редици. Свидетелство за това е вчерашното „твърдо“ изявление на Лавров по минските споразумения, което на практика не остава особени надежди за компромис, доколкото поставя като непреодолимо условие утвърждаване в Конституцията на Украйна на особен статут на Донбас и Луганск.

* https://www.rbc.ru/politics/26/02/2020/5e560b789a794771ab675398?from=newsfeed

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *