АкцентСветът

Regnum.ru: Двама служители на руското посолство в Чешката република са обявени за персони нон грата

(Дез)информация/Анализи

Двама служители на руското посолство в Чешката република са обявени за персони нон грата. Това беше обявено днес, 5 юни, на съвместна пресконференция с министъра на външните работи Томаш Петрзичек, министър-председателя Андрей Бабиш.

Причината за това решение беше подозрението за транспортиране на рицинова отрова за убийство на местни политици.

„Ние сме суверенна държава и подобни действия са неприемливи“, подчерта Бабиш. – Двама служители на руското посолство бяха обявени за персони нон грата ”

Както REGNUM съобщи преди две години, през пролетта на 2018 г., Чехия изгони двама служители на руското посолство и един търговски представител от страната. Така републиката подкрепи Обединеното кралство и САЩ, които също изгониха руски дипломати поради отравянето в Обединеното кралство на бивш служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му.

Припомняме, в края на април медиите съобщиха, че в Прага е пристигнал руски дипломат, който уж е донесъл рицинова отрова със себе си, за да отрови трима чешки политици, свързани със събарянето на паметника на съветския маршал Иван Конев. По-късно вицепремиерът на Чехия и министърът на вътрешните работи на страната Ян Гамачек заяви, че чешката полиция и специалните служби очевидно нямат доказателства за тази история. Правителството обяви, че няма намерение да експулсира дипломати на Руската федерация заради това.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Логично следствие от развитието на разследването, в контекста, на доказаното участие от страна на въпросните дипломати при преноса на отровата на агента на ГРУ.

Въпреки изключително силното присъствие на руското разузнаване в Чехия и Прага, и проруския президент, страната редовно показва и доказва с профилактични действия, че има граници, които не могат да бъдат прекрачвани. При това забележете, двустранните отношения ни най-малко не страдат. Чехия има най-силно присъствие на своя бизнес в Русия.

Чешкото контраразузнаване е едно от най-добрите в Източна Европа.

За съжаление, след образуването на ДАНС, и концентрацията на всички служби под една шапка с цел да бъдат контролирани, България няма разкрития в тази насока. Дори когато гоним руски дипломати, в повечето случаи, това е по информация на партньорски служби, отколкото плод на разработки на българските разузнавателни служби.

Особено фрапатно е разминаването между разследването срещу агентите на ГРУ отровили българските граждани около аферата Гебрев, и тези новини от Чехия. Най-важната част в разследването на руски агенти е способността да следиш и контролираш местните и свързани лица. Там могат да се разкрият и поръчителите на убийството на Гебрев и мотивите.

https://regnum.ru/news/polit/2973472.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *